fbpx

A felelős állatvédelem 5 titka

felelős állatvédelem

Ideje új fogalmat bevezetni, a felelős állatvédelem fogalmát, ahol az állatvédővel szembeni követelmények tisztán, logikusan és érthetően megfogalmazódnak. Cél az, hogy a felelős állatvédő munkája valódi, pozitív és értelmes állatvédelmi hatással legyen a környezetünkre.

Bár ez az oldal elsősorban a kutyatartók felelős magatartásának elősegítése céljából született, úgy gondolom, hogy az állatvédelem szorosan kapcsolódik hozzá. Azt tapasztalom, hogy sok állattartó, állatbarát előbb-utóbb eljut oda, hogy tenni szeretne az állatok védelme érdekében is. Nagyon nem mindegy, hogy ezt hogyan teszi. A felelős állatvédelemhez nagyon nehéz, sok tanulással, lemondással, megalkuvással járó rögös út vezet. Sokan elbuknak rajta, ezzel hatalmas károkat okozva az állatvédelem eszméjének és a szenvedő alanyoknak, a bajba jutott állatoknak egyaránt.

Felelős állatvédelem

Úgy érzem, itt az ideje különbséget tenni állatvédő és felelős állatvédő között. Attól, hogy valaki úgy dönt, befogad egy kóbor állatot és gazdát keres számára, és ezt rendszeresen ismétli, még nem jelenti azt, hogy a helyes úton jár. De még akkor sem, ha gyorsan alakít egy állatvédő szervezet. Természetesen annak az állatnak elvileg jobb lesz sora. Elvileg, mert nem mindegy, hogy a későbbiekben kire-mire számíthat, ha ismét bajba kerül. Ez egy valós helyzet, mert sajnos sokszor ismét bajba kerül az egyszer már megmentett állat.

kutya egy állatmenhelyen
Az igazi, a felelős állatvédelem a kutya befogása után kezdődik

Az emberek úgy gondolják, hogy az állatvédelem, az állatmentés abban merül ki, hogy lehetőség szerint azonnal elviszik a talált kóbor állatot. De ezzel csak a szemünk elől tűnik el az állat, egyáltalán nem biztos, hogy az élete innentől sínen van. Még az is lehet, hogy neki jobb lesz, de ha ivarosan kerül tovább, akkor elképzelhető, hogy évente világra hoz 4-5 kölyköt. Erre a világra, ahol a meglévő kutyáknak sincs elég gazda. Állatvédelmi segítséggel. Igen, ez nem a felelős állatvédelem.

5. titok: stabil háttér

Ha valami elől menekülsz, akkor az állatvédelemben sem találod meg a helyed. Az állatvédelem csak ideig-óráig fogja pótolni a hiányzó emberi kapcsolatokat. Amikor jönnek a stresszes helyzetek, a konfliktusok, akkor csak ront az alapból rossz körülményeiden. Nem menekülhetsz állandóan. Tedd rendbe a kapcsolataidat úgy a magánéletben, családban, mint a munkában. És ha megvan a stabil emberi háttér, akkor vágj bele. Még jó családi/munkahelyi háttér esetén is nagyon fontos, hogy a család minden tagja elfogadja, jobb esetben vegyen részt a munkádban. Az állandó otthoni konfliktusok bomlasztó hatással vannak a munkádra is. A munkahely pedig tolerálja, ha néha korábban kell elmenned, vagy gyakran kérsz néhány napra szabadságot, vagy nem tudsz mindig túlórát vállalni.

Rossz családi háttérrel rendelkező állatvédő előbb-utóbb nagyon könnyen egy fásult, emberkerülő, kommunikációra, kompromisszumokra, együttműködésre képtelen emberré válhat.. A bevállalt állatokkal szemben sincs erre joga. Az elfásultságra nincs mentség, tudatos meg kell akadályozni azt, hogy idáig fajuljon a helyzet.

Az állatvédelmi tevékenység hatalmas pénzeket emészt fel. A lerobbant egészségi állapotú kutyák gyógykezelése meglehetősen húzós összeg. Az egészséges állat első oltássorozata, parazitamentesítése, chipezése, ivartalanítása is elérheti a 30-50.000 Ft egyszeri költséget is, és ez az idő múlásával halmozódik az ismétlő parazitamentesítéssel, oltásokkal, valamint az élelmezéssel kapcsolatos költségekkel. Az elhelyezés is drága: a panzióztatás hosszú távon nagyon költséges, a saját menhely létrehozása meg azonnali hatalmas kiadással jár. Utána pedig rögtön jönnek az előbb felsorolt állatonkénti kiadások.

Még ha kicsiben is kezded, a kezdetekben – de esélyes, hogy hosszú évekig – a felmerülő kiadásokat saját költségen kell finanszírozni, de még jó marketing esetén is a befolyó adományokhoz bőven saját zsebből kell hozzájárulni. Ezért aki nem teheti meg, hogy kisebb-nagyobb összegeket havonta erre a célra biztosítson, akkor inkább bele se vágjon. Vagy csatlakozzon egy meglévő, már régebb óta jól működő szervezethez. Önkéntesre mindenütt szükség van.

4. titok: jó szervezőkészség

Soha nem lesz elég időd. Ha belevágsz, hacsak nincs egy hatalmas tőkéd, meglévő munka mellett/alatt, esténként, hétvégén tudod csinálni. Mivel a családi életet sem szabad elhanyagolni, minden napod szoros időbeosztással kell teljen. Ha bármilyen más meglévő területet elhanyagolod, az később negatív hatással fog jelentkezni. Ilyenkor jönnek a családi/munkahelyi ultimátumok, amikor nincs sok választási lehetőség. És ilyenkor tűnnek el állatvédők. Senki nem tudja, hogy a korábbi mentvényeik milyen sorsra jutnak. Talán még ő sem. És ez nagy baj.

3. titok: kompromisszumkészség

Egy ideális világban erre lehet nincs szükség, de mi nem ideális körülmények között élünk. Mindig vannak gátló, hátráltató tényezők, mindig meg kell alkudni egy jó ügy érdekében. A mai világunkban most nem tudunk jó megoldást találni. Soha nincs elég férőhely, soha nincs elég autó, ember a fuvarokhoz, soha nincs elég pénz az ivartalanításokhoz, drága műtétekhez…

A felelős állatvédelem kompromisszumokkal teli magányos életűt
A felelős állatvédelem egy kompromisszumokkal teli magányos életűt

A felelős állatvédő nem a legjobb megoldás szerint dolgozik, hanem a sok rossz lehetőségek közül kiválasztja a legkevésbé rossz megoldást. Nagyon nehéz, és sok lelki gyötrelemmel jár, és amikor valahol nemet mond, könnyen durva mocskolódások céltáblájává válik. Ha ezen nem tudod túltenni magad, akkor jobb, ha bele sem fogsz. Össze fogsz omlani, ha nem bírod a külső- és belső nyomást. Lesz bőven.

2. titok: céltudatosság

Amikor elkezded, tudd pontosan, hogy mit szeretnél csinálni, és szigorúan tarts magad ehhez. Szét fognak szedni az emberek, minden másban is elvárják, hogy hathatósan cselekedj.

És aztán vannak a foteles állatvédők, akik fotelből szemlélik az eseményeket, alaposan tájékozódnak a Facebook posztokból, és pontosan tudják a megoldást, amit tűpontosan eléd is tárnak a következő kommentjükben. Ha most nem érzed az iróniát az előző mondatban, akkor ez az egész cikk nem neked szól.

Ha pedig tudod, hogy az állatvédelem milyen szerteágazó és mennyire összetett terület, nem kell és nem is szabad egyszerre mindent felvállalni. Válassz ki egy területet, ahol a legjobbnak érzed magad, és csináld azt. És azt kommunikáld, amit konkrétan csinálsz.

Az egyik legundorítóbb dolognak azt tartom, amikor egy állatvédő szervezet valami súlyos beteg, sérült állattal kampányolva gyűjt pénz, és a háttérben lepasszolja egy önkéntesnek az összes teherrel, költséggel, nyűggel egyaránt. Vagy amikor állatmentésre hivatkozva kampányol, miközben szórólapos szemléletformálással és néhány rendezvényi kitelepüléssel kimerül az egész tevékenysége. Ez szándékos megtévesztő tevékenység, a jó szándékú emberek ilyet nem tesznek. Őket az a veszély fenyegeti, hogy a kezdeti hatalmas lendületet (mindent bevállalni) egy idő után már nem lesznek képesek tartani. Ne hagyd magad az alapcéljaidtól eltéríteni még akkor sem, ha érzelmi zsarolással próbálkoznak be egyesek. Ha belevágsz az állatvédősködésbe, akkor előre határozd meg azt a területet, amelyben szakmailag, anyagilag képes vagy pozitív hatással lenni az állatvédelem ügyére. Ha ez megvan, kőkeményen tartsd magad ehhez.

1. titok: alázat

Sokan félreértik, az alázat nagyon nem a megalázkodást jelenti. Egy állatvédő igenis büszke lehet a munkájára, az elért eredményeire.

Bár egy nem hivatalos szakmáról van szó, mégis a szakmai alázat a jó kifejezés arra, amire a legjobban szükség van. Nehezítés, hogy mivel nem hivatalos szakma, így szakirodalom sincs konkrétan az állatvédelemről. Pedig a folyamatos tanulás az nagyon fontos. Autodidakta módon képezni kell magad legalább az állategészségügy, állattartás, pénzügy, marketing, emberi- és állatkommunkáció, csapatmunka, vezetéselmélet területén. Természetesen nem kell mindenből szakértővé válni, de a kezdetekben szükség lehet egy kicsit mindenre. Hiszen az első időkben az állatvédő szervezettel és az állatvédelemmel kapcsolatos teendők nagy része egy-két, jó esetben öt-hat lelkes, megbízható ember vállán nyugszik. Szakmai alázat az is, hogy tanulj folyamatosan. Tanulhatsz a társaidtól, hiszen mindenkinek van valamilyen erőssége. Tanulhatsz mások hibáiból, vagy sikereiből is.

Kezdőként légy türelmes. Nincs tapasztalatod, nem tudhatsz mindent. Vállald be az adott helyzetben, hogy utána kell nézned, tájékozódnod kell. Sokkal rosszabb, ha elkezdesz úgy csinálni, mint egy szakértő, és hibát hibára halmozol. Nincs rosszabb, mint amikor pld. agyatlanul kergetik a befogandó állatot veszélyesebbnél veszélyesebb helyzeteken keresztül. Akár a saját vagy az állat életét is kockáztatod.

A feladat iránti alázat azt jelenti, hogy félre kell tenni az egyéni érdekeket, az ego játékát, és odaadóan, igényesen, szakértelemmel, nem elkapkodva végezni a munkát. Gyakorlatilag ingyen dolgozol, sőt még te fizetsz, de lehetsz akár már alkalmazott is, egyik megoldás sem nem jelenti azt, hogy a kontár, összebarkácsolt munka jó ide.

Szakmai alázatot értek azalatt is, amikor a társad, vagy egy másik állatvédő vagy egy másik állatvédő szervezet munkáját nagyra értékeled. Sok esetben hiába dolgozik egy szervezet és a tagság erőn felül, a környezet leginkább irigységből mégis lehúzza a munkájukat.

És legutoljára hagytam a legfontosabbat, alázat az állattal szemben. Elfogadni olyannak amilyen, társa lenni a bajban, segíteni a beilleszkedésben, teret adni, hogy megnyílhasson. És nem uralni, birtokolni, kihasználni. Állatvédőként talán a legnehezebb elengedni a haldoklót, megszabadítani a sok esetben embertelen és értelmetlen kínjaitól. Hatalmas alázatra van szükség a szívedhez nőtt kutya elengedéséhez. Szakmai alázat az is, hogy ilyenkor nem omlasz össze, hanem nyújtod a segítő kezed a következő bajbajutott kutya felé.

Felelős állatvédelem alázatot igénylő csapatmunka
A felelős állatvédelem alázattal végzendő, a mentett állatok hálájával övezett csapatmunka

Alázat nélkül folyamatos belső torzsalkodások, széthúzások várnak rád. Ne menj bele, és finoman tanácsold el a csapatodból azokat, akik nem képesek szakmai alázatra. Hosszú távon többet ártanak az ügyednek, mint amit ma veszítesz azzal, hogy most eggyel kevesebben lesztek. Nélküle pedig sokkal több állat mentésére leszel képes a csapatoddal.

Összegzés

Felelős állatvédő vagy? Ne állj meg itt! Tarts gyakran önvizsgálatot. Nézd végig rendszeres időközönként az előző 5 pontot, kövesd és elemezd a változásokat, a jó szándék kevés. A legtöbb pokoli menhely kezdetekben jól működött, de az idők múlásával nem vették észre a napról-napra, hétről-hétre bekövetkező apró változásokat, a hanyatlást. A rendszeres, pici negatív változást nagyon nehéz észrevenni. Légy körültekintő és rendszeresen elemezd az állatvédelmi tevékenységedet. Hasonlítsd össze az évenkénti változásokat. Elemezd a környezeted építő kritikáit. Felelősséggel tartozol az állatvédelem eszméjével, és a mentett állatokkal szemben is. Hatalmas a felelősséged.

Ebben a cikkben az egyéni ismérveket szedtem össze ahhoz, hogy felelős állatvédőként végezhesse az állatvédő a munkáját. Természetesen ez jó esetben egy csapatmunka, ahol további fontos kritériumoknak kell megfelelni a hatékonyság érdekében. A csapatot is emberek alkotják, ezért a leglegfontosabb az egyéni hozzáállás.

Nem tettem említést azokról a szélhámosokról sem, akik már az első pillanattól kedve a bajba jutott állatokra hivatkozva a pénzgyűjtés miatt vágnak bele az állatvédősködésbe. Ez egy külön téma felismerni az ilyeneket. Sajnos az állatvédelemben is vannak, és hatalmas szeletet vesznek el az állatoktól az állatokra szánt pénzből. Ez egy másik nagy feladat, a felelős állatvédő hogyan szabadítsa meg az állatvédelmet a mételytől. Sajnos nem tudom a megoldást. Talán azonos normatívákat kell felállítani. Volt már több próbálkozás etikai kódexekhez csatlakozással. A csalók természetszerűen nem csatlakoztak, de nem történt semmi változás, az állatbarátok továbbra is ellátják ezeket a szervezeteket is adományokkal.

Visszatérve a felelős állatvédelem eszméjére. A célom ezzel a cikkel felhívni a jó szándékú emberek figyelmét arra, hogy mennyi veszélyekkel is jár az a terület, ahová csatlakozni szeretne magánemberként vagy egy újonnan alakított állatvédő szervezetként. Hogy amit elkezd, amit megteremt, az állatok, emberek számára egyaránt pozitív hatással bírjon.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük