A kutya fürdetése

0
1992
A kutya fürdetése
A kutya fürdetése

Általában egyszerűbb és kényelmesebb a kutya fürdetését szakemberre bízni, de néha előfordulhat, hogy nekünk kell megfürdetnünk a kutyánkat, pld. ha séta alatt belehempereg valamibe és rettentő koszosan és büdösen kerül elő. Ilyen állapotban nyilván nem akarjuk bevinni a lakásba, de nem biztos, hogy a közvetlen közelben találunk egy kutyakozmetikát, ahol csak ránk várnak.

Ha rászántuk magunkat, vagy nincs más választásunk, mint hogy magunk fürdessük meg a kutyánkat, de a kutya ehhez nincs szokva és vélhetően nem is nagyon szereti, akkor érdemes megkérni valamelyik családtagot, hogy segítsen. A kutya valószínűleg minden alkalmat meg fog ragadni, hogy megszökjön a kádból. Mi viszont samponos, balzsamos kézzel a zuhanyt fogva nehezen fogjuk tudni ezt megakadályozni…

Előkészületek:

 • Lehetőség szerint használjuk kutyasampont. Ha nincs otthon, akkor más sampon is jó én elsősorban a babasampont javasolnám. Hígítsuk fel kb. egy deciliternyi sampont 1-1,5 liter kellemesen meleg vízzel egy műanyag kancsóban vagy jól kimosott öblítős flakonban.
 • Készítsük elő a fürdőszobát, pakoljunk el mindent a kád (vagy zuhanyzó) széléről. Készítsünk elő törölközőket, felmosórongyokat és tegyünk valamilyen csúszásgátlót a kád aljára.
 • Állítsuk be a víz hőfokát és ha az kellemesen meleg, akkor nedvesítsük át a kutya szőrét. Kezdjük a hátán a nyakától a farka irányában haladva, ezután következik a has és a mellkas. Nagyon figyelni kell arra, hogy ne kerüljön a kutya szemébe, fülébe, orrába víz, sampon, vagy balzsam! Ezt úgy érhetjük el, hogy ha óvatosan lefelé nyomjuk a fejét, a kezünkkel előre simítjuk és befogjuk a fülét és a szemét, először az egyik, majd a másik oldalon és ezen a területen így nedvesítjük át vízzel a szőrét.
A kutya fürdetése
A kutya fürdetése

Fürdetés:

 • Egyenletesen oszlassuk el a hígított sampont a kutya szőrén és habosítsuk fel. A fejre, fülekre és a pofa területére a kezünkbe öntve, hígítás nélkül óvatosan vigyünk fel egy kevés sampont – majd később öblítést követően a balzsamot is ugyanígy -, elkerülve a szemeket, valamint a fül belső részét.
 • Ha a samponos vízzel mindenhol alaposan átdörzsöltük a szőrzetet, öblítsük ki a kutya szőrét, majd tegyünk rá a samponhoz hasonló módon felhígított balzsamot. Egy liter vízhez 2-3 evőkanálnyi elég. Alaposan keverjük el a kezünkkel. Amennyiben hosszú szőrű kutyát fürdetünk, érdemes a balzsamot egy kisebb műanyag kefével belefésülni a szőrbe, így a balzsam egyenletesebben eloszlik és segít kibontani a kisebb csomókat is. 1-2 percig hagyjuk rajta a balzsamot, majd öblítsük ki.
 • Amikor készen vagyunk, engedjük kifolyni a vizet a kutya bundájából és igyekezzünk kézzel kinyomni a szőréből még annyi vizet, amennyit tudunk.
 • Terítsük le az egyik törölközőt a kád elé és engedjük meg a kutyának, hogy kiugorjon. Lehet, hogy egyedül nem tud kijönni, mert nagyon csúszik a lába, vagy fél, akkor jobb ha kiemeljük a kádból. Nagyobb testű kutyánál kérjünk meg valakit, hogy segítsen ebben.
 • Számítsunk rá, hogy ha a kutya végre kikerült a kádból, ki fogja rázni a bundájából a vizet. Ha megrázta magát, akkor töröljük meg, hagyjuk, hogy a törölköző minél több vizet szívjon fel a kutya szőréből.

Szárítás:

 • A fürdetés után adjunk egy két jutalomfalatot a kutyának, ha kiállta ezt a tortúrát igazán megérdemli, különösen, ha még a hajszárítót is el kell viselnie. Amennyiben a kutyánk elég békés természet, akkor meg fogja engedni, hogy megszárítsuk a szőrét. Először kapcsoljuk be a hajszárítót és nézzük meg, hogy reagál rá a kutya. Alacsonyabb fokozaton kezdjük a szárítást, mivel ez halkabb, kevésbé zavarja a kutyát. Minden esetben figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró a levegő, mert megégetheti a kutya bőrét. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy a hajszárítót folyamatosan mozgatjuk, nem pedig egy helyre irányítjuk a meleg levegőt és a szőrt kézzel borzoljuk közben.
 • Amennyiben a kutyánknak hosszú szőre van, a szárításhoz használjunk egy hajkefét vagy kutyakefét. Szárítás közben folyamatosan fésüljük felfelé a szőrt, így a tövétől is könnyebben eltávozik a nedvesség, valamint gyorsabban szárad meg a teljes szőrzet.
 • Az is lehet, hogy a kutyánk rátámad majd a hajszárítóra, ez esetben B tervként próbálkozhatunk egy halk hősugárzóval. Ha nem tudjuk megszárítani a szőrét, takarjuk be egy száraz törölközővel vagy pokróccal és ha átnedvesedik cseréljük ki. A fűtött lakásban nem fog a kutya megfázni, de ha kint hideg, téli idő van, 2-3 órát mindenképpen várjunk a sétával.
 • Ha vége van fürdetésnek, szárításnak, játsszunk a kutyával, vegyük elő a kedvenc játékát, jutalmazzuk és dicsérjük meg. Még akkor is, ha haragszunk rá, amiért belehempergett valamibe. Ezt ugyanis nem a mi bosszantásunk céljából, hanem az ősi ösztönétől vezérelve tette, saját szagának elfedése érdekében, hogy a zsákmánya vagy ellensége ne ismerje fel őt.

Tipp:

 • Amennyiben kertes házban lakunk és viszonylag jó idő van, a hőmérséklet legalább 15-20 fok körül van és nem fúj a szél,  akkor ugyanezt a fürdetést megoldhatjuk két három nagy locsolókannányi meleg vízzel a szabadban is. Mivel a kutyánk jó eséllyel el akar majd menekülni a „locsolkodás” elől, kell egy segítő és/vagy egy jutalomfalattal teli övtáska. Így is jó esély van rá, hogy az egész kertet körbe fogjuk táncolni egy ilyen fürdetés alkalmával. Mindenesetre így meg lehet úszni a fürdőszoba szőrmentesítését, takarítását, a kád fertőtlenítését stb. ami nagy könnyebbség, figyelembe véve hogy a kutya fürdetése-szárítása egy közepes termetű, félhosszú szőrű kutyánál kb. 2 órát vesz igénybe.
Kutya fürdetés a kertben
Kutya fürdetés a kertben –  Hurrá! Már csak törölközni kell és utána jöhet a jutalomjáték!
Előző cikkMiről kell leszoktatni a kutyát az emberekkel való találkozásnál?
Következő cikkMiért hullik a kutya szőre?
Gabinak hívnak, de az interneten a Logszi nevet használom. Mindig szerettem az állatokat, közülük is elsősorban a kutyákat, cicákat. Szinte minden kutyát és a gazdáját ismertem a környékünkön. 13 éves voltam, amikor egy 1 év körüli, fiatal kutyus hozzám került, első tapasztalataimat a kutyatartásról ekkor szereztem. Később elvégeztem egy kutyakozmetikus tanfolyamot, levizsgáztam és több évig dolgoztam ezen a területen. Nagyon szerettem ezt a munkát, de egy idő után családi okból más munkát kerestem. Hosszabb-rövidebb ideig megfordultak nálunk mentett kutyusok is, volt törpenyuszink, papagájunk, hörcsögünk és díszhalunk is, jelenleg pedig egy dalmata kutyával osztjuk meg a mindennapjainkat.    Írj bátran hozzászólást, oszd meg velem tapasztalataidat, segítek megoldani problémáidat a kutyatartásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here