fbpx

Állatok világnapja

ember és kutya, állatok világnapja

A jeles napok azt a célt szolgálják, hogy felhívják a figyelmet az adott terület fontosságára és a felmerülő problémákra. Az állatok világnapja az ember és az állatok (és így a kutyák) együttélésének jobbítását szolgálja. Alapelv, hogy mi emberek tehetünk azért, hogy a földön élő állatok boldogabban és élhető körülmények között élhessenek. Akár vadon élő, akár háziállatokról, akár kedvtelésből tartott állatokról is van szó. Mindegyiküknek létjogosultsága van élni ezen a bolygón, nem sajátíthatjuk ki magunknak a földet. Hosszú távon büntetlenül nem csorbíthatjuk az állatok érdekeit, hiszen mi is rájuk vagyunk szorulva.

A kutyák odaadó hűségéről több híres irodalmi és filmalkotás is született, aki gyakorló gazdi, maga is napi szinten tapasztalja a kutyák szeretetét, hűségét, odaadását, alkalmazkodóképességét. Az emberek pedig sokukkal kegyetlenül bánnak. Ideje felébredni, és nem tűrni a tovább az állatkínzásokat, élettel össze nem egyeztethető tartási módokat, a kizsákmányolást, a kíméletlenséget. A kutyák odaadó hűségük miatt mindezeknek különösen könnyű célpontjai lehetnek.

Ehhez változni kell, ami néha kellemetlen, drága vagy legalábbis némileg kényelmetlen.

  • Ha nem vásárolsz olcsón fajtatiszta kutyát a szaporítótól, akkor az előbb-utóbb felhagy ezzel a tevékenységével. Tényleg nem elég jó a keverék kutya? Ha pedig csakis egy fajtatiszta kutya kellene, akkor add meg az árát, vagy fogadj örökbe fajtamentőktől!
  • Ha nyitott szemmel jársz a környezetedben és nem tűröd az állatokkal szembeni kegyetlenséget, akkor egyesek inkább nem tartanak kutyát, minthogy felvállalják az állandó vegzálást. Tőled vagy mástól. Ehhez persze kell némi bátorság, de akár a telefontanún keresztül is kérhetsz segítséget a bántalmazott kutyának.
  • Ne támogass olyan állatmenhelyet, ahol még nyomorultabb, kizsákmányoltabb körülmények között élnek az állatok, mint az utcán vagy némely felelőtlen gazdánál, szaporítónál.
  • Beszéld rá az ismerőseidet a kutyáik, macskáik ivartalaníttatására. Az emberek hosszú távon ezzel tehetik a legtöbbet a kutyák és minden más kedvtelésből tartott állatok jóléte érdekében.
  • Tiszteld és becsüld meg azokat az embereket, akik szerető gondoskodással, ideális körülményeket biztosítva tartja kutyáját. Aki kutyát tart, tegye jól.
  • Ha van gyereked neveld az állatok szeretetére, tiszteletére. Tanítsd meg neki, hogy nem kell mindenáron állatot tartania, és hogy ő is felelős az állatok jólétéért. Éljen úgy, hogy minél inkább meg tudjon ennek felelni.

Az állatok világnapján a szépre is gondolunk, arra a sok csodálatos élményre, amit a velünk élő, velünk élt kutyák ajándékoztak meg bennünket. Én mindig szeretettel és hálával emlékezek az összes kutyáimra.

Ajándékozd meg a kutyád ma egy extra sétával, egy kicsit több játékkal, legyen pár órád csak az övé. Megérdemli, és nagyon hálás lesz érte.

Végül kiválasztottam néhány idézetet, ami szerintem nagyon jól érzékelteti az ember és kutya kapcsolatát, az ember és a kutya közötti különbséget. Ideje felnőni a kutyák tiszta lelkéhez.

“Ebben nem csalódsz. Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.” 

Fekete István, író (1900–1970)

“A kutyának vajmi ritkán sikerül felemelnie az embert az ő szintjére, viszont az ember annál gyakrabban húzza le magához a kutyát.”

James Grover Thurber, amerikai karikaturista, humorista, újságíró, író (1894–1961)

„A kutya körülbelül olyan állapotban van most, mint az ember volt, amikor még nem tudott beszélni. Már szeretne kommunikálni, már érdekli, hogy a másik mire gondol, és már szeretné jelezni, hogy ő mire gondol – de nincs meg erre az eszköze.”

Csányi Vilmos biokémikus, biológus, etológus, akadémikus, író (1935- )

“A kutya éppen némaságával válik mindennél értékesebbé. Társaságában az ember rátalál a lelki békére, ahol a szavak elvesztik minden jelentőségüket!”

John Galsworthy angol író (1867-1933)

“Ha megtanítunk egy felnőttet, hogy szeresse az állatot, máris egy jó dolgot tettünk a világért.”

” Minden állat szabadnak született, nem korlátozhatjuk. Szolgálhatnak minket, de ne a félelem, hanem a szeretet vezérelje őket.”

Carol Bigley, ausztrál író

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük