fbpx

Az adó 1% illúziója – adakozási kultúra

adakozási kultúra, az állatmenhelyek lakói javára

Néhány nappal ezelőtt értesültek az állatvédő szervezetek a tavaszi adó 1% kampányaik (vagy nem kampányaik) eredményéről. A legtöbb állatvédő szervezet éves munkáját határozza meg az az összeg, ami 1-2 hét múlva megérkezik a számlájára. A jól működő szervezetek ilyenkor pontosítják a következő 12 hónap munka- és költségterveit, és igyekeznek ennek mentén dolgozni. Sajnos legtöbbször ez nem sikerül, mert hatalmas a nyomás, mindig jönnek az újabb és újabb ügyek, balesetes esetek, megrázó állatkínzások.

Ez az írás most viszont nem erről akar szólni, hanem az adakozókról, azaz, akik magukat adakozónak nevezik, mert rendelkeztek az adójuk 1%-ról.

Sok a félreértés itt is. A jelenlegi szabályok alapján az állam az adózók SZJA összegének teljes 1%-át visszaosztja a civileknek. Ehhez a visszaosztáshoz kérik az adózó állampolgárok véleményét, szavazatát, hogy mely szervezetek érdemlik meg a segítséget. Ez köztudott, és emberek büszkék is arra, hogy kiknek adták az 1%-ukat. Két fontos dolgot szeretnék tisztázni.

Az éves SZJA 1%-a mindenképpen visszakerül a civilekhez

Természetesen az az adózó, aki egy adott szervezet javára rendelkeznek, ezzel jót tesznek annak az alapítványnak vagy egyesületnek. Az az összeg, amiről meg nem rendelkezik az adózó, az a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, Ennek egy része normatív támogatásként igényelhető. Ez esetben az előző évben kapott adomány nagyságának függvényében kérhet egy összeget az adott civil szervezet. Itt megint a társadalmi támogatottság függvényében kisebb-nagyobb összeg igényelhető. A kis szervezetek pedig – ahol még nem nagyon vannak adományok -, egyszerűsített pályázati keretek között kérhetnek és kapnak egy kisebb összeget, ami nekik hatalmas segítség az induláshoz. A nagyobb szervezetek pedig pályázhatnak működési és tevékenységi felhasználási célra. A pályázati lehetőségnek is van egy felső határa, jelenleg az évi 50.000.000 Ft-nál nagyobb összeggel gazdálkodók csak visszatérintendő támogatást igényelhetnek. Egy nagyobb EU pályázati projekthez a saját erő előteremtéséhez ez is hatalmas segítség, de átmeneti pénzügyi nehézségeknél is kiút lehet.

Nem jár érte cserébe semmi

Magam is sokszor hallom, tapasztalom, hogy májusban és szeptemberben gyakori ütőkártya az, hogy “nektek adtam az 1%-omat”, amikor egy segítségkérő szeretne valamit elérni. Ahogy az is, hogy “eddig nektek adtam az 1%-omat, de ezután ez másképp lesz” félmondat is.

Az adózó nem kérhet az adó 1% rendelkezéséért cserébe semmilyen előjogot, dologi előnyt, pontosan ahogy az adományokért sem.

Arról nem is beszélve, hogy többszörösét várnák vissza egyesek. Nem tudom, összekeverik az adójuk összegével? Vagy inkább át sem gondolják. A 2019-es hivatalos adatok alapján egy fő átlagos adó 1% összege 5.194 Ft. Tehát ez az az összeg, amit a rendelkezésével, szavazatával juttat a kedvezményezett civil szervezetnek. Természetesen ez csak egy átlag, de mivel átlag, így esélyes, hogy nagyrészt e körüli a tényleges összeg is. Vagy ha valakinél több, másiknál kevesebb az 1-1 rendelkezés után. Tapasztalatom az, hogy akinél lényegesen több ez az összeg, egyáltalán nem úgy kezeli a helyzetet minta neki azért járna vissza bármi előny is.

alapján egy fő átlagos adó 1% összege 5.194 Ft. Tehát ez az az összeg, amit a rendelkezésével, szavazatával juttat a kedvezményezett civil szervezetnek. Természetesen ez csak egy átlag, de mivel átlag, így esélyes, hogy nagyrészt e körüli a tényleges összeg is. Vagy ha valakinél több, másiknál kevesebb az 1-1 rendelkezés után. Tapasztalatom az, hogy akinél lényegesen több ez az összeg, egyáltalán nem úgy kezeli a helyzetet minta neki azért járna vissza bármi előny is.

Összefoglalva 2 javaslattal

Az adó 1% rendelkező valójában nem adakozó, mert a civilek így is úgy is megkapják az adója 1%-át. Ő csak egy kicsit tudja az arányokat befolyásolni a maga 1 szavazatával és a saját adója 1%-val. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy lebecsülendő az, aki rendelkezik az adója 1%-ról. Sőt nagyon is helyes, mert azt biztosan az a civil szervezet kapja meg, akinek szánná, és nem kell külön igényelni, illetve egyes elemekre pályázni. Nincs felső határa, ahányan rendelkeztek, annyit meg is kap a kedvezményezett civil szervezet. Az sem baj, hogy az adó 1% rendelkezés a magyar adakozási kultúra része, a gond ott van, hogy sok esetben ez az egyetlen – hatalmas elvárások mellett.

A visszásságokat, félreértéseket szeretném érzékeltetni. És az ötlet, meg hogy erről írjak onnan jött, hogy pár napja egy ismerősöm sajnálkozott, hogy már nem tud adakozni, mert már nyugdíjas lett, nincs adója. És nem értette, hogy az adakozás más. Akkor a saját pénzéből ad, nem az államét osztja.

Tehát egy átlag adó 1% kerekítve legyen 5.200 Ft. Ez felfelé kerekítve havonta 440 Ft. Akinek van egy szívügye, amiben egy civil szervezet munkálkodik, előrehalad, eredményeket ér el, és nincs havonta erre a célra 450 Ft-ja, hogy ő is támogassa ezt az ügyet, az gondolkodjon el, hogy mit jelent a szívügy, mit jelent az adakozó fogalma, és mi a szerepe ebben neki.

És ha már így belemélyedtünk, lenne még egy javaslatom. Már van is rá példa, bár sajnos még nagyon ritka. Egy embere, csak egy civil szervezetnek ajánlhatja fel az adója 1%-át. Ugye az a jó, ha ez minél magasabb összeg, de ha magas összeg, akkor az adója is magas, és a jövedelme is magas. Esetleg jutna-e a másik szívügyének a saját büdzséből évi 5.200 Ft? Amit ő maga elutal vagy elvásárol annak a szervezetnek, akik munkáját még preferálja. Persze a határ a csillagos ég, nem lehet egy emberre az egész civil társadalom terhét rátenni. Ez inkább egyéni megoldás, két-három civil szervezet talán belefér. Magam is ezt teszem. Bár nekem szívügyem egy szervezet, nagyon, de azért jut néha egy kis támogatás egy másik civil szervezetnek is. Mert ők is megérdemlik. Ugyanez lehet megoldás a nyugdíjasoknak, KATA adózóknak, családi adókedvezményt igénybe vevőknek, természetesen csak erőn belül. Havi 440 Ft/szervezet vagy évi 5.200 Ft adomány, azért nem akkora teher a mai fizetések mellett. A civilek meg sok ilyen adomány segítségével hatalmas eredményeket érhetnek el, és ez mindenki javára válik.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük