fbpx

Az ideális kutya – Hogyan találd meg álmaid kutyáját?

Az ideális kutya kiválasztása

Ha határozott az elképzelésed, hogy a következő éveket kutyával szeretnéd eltölteni, akkor a következő nagy kérdés: hogy találhatom meg az igazit, a számomra ideális kutyát? Az életminőséged, a hétköznapok nyugalma múlik azon, hogy megtaláld a leginkább hozzád illő kutyát. Igen, meglátsz egy fotót, és megdobban a szíved… de van itt még más is.

Azért vedd elő a józan eszed

Az előző bejegyzésben már részletesen kifejtettem, hogy egy kutya megvásárlása vagy örökbefogadása 10-15 évre szóló, jó és rossz következményekkel járó döntés. Az sem mindegy, hogy milyen kutyát választasz magadnak. Sajnos legtöbben elakadnak a külső jegyeknél. Ebből sok baj származhat. A beagle például édes pofi, testmérete alapján ideális lakásba, de kegyetlenül szökős fajta. Vagy a jack russel terrier egyenesen ölebnek tűnik, pedig egy domináns terrier. Ismertem egy gazdit, aki gyakran az SBO-n kötött ki, mert olyan súlyosan megharapta a saját jack russelje. Egy rossz választás legtöbbször “csak” kellemetlen, de nagyon durva következményei is lehetnek.

Nagyon fontos, hogy ne dőlj be a divatnak sem. Egy-egy rajzfilm vagy kutyás film alapján felkapott fajták egyedei legtöbbször nem is hozzád valók. Nagyon sok küszködés, szomorú történet születik az ilyen divat miatti fellángolásból. Embernek, állatnak egyaránt rossz.

A választást befolyásoló tényezők:

  • életmód: milyen közös tevékenységekben illetek össze;
  • idő: mennyi időt tervezel a kutyázással tölteni;
  • anyagiak: mennyi pénzt szánsz a kutyádra, azaz erre a hobbidra.

Életmód

Van ugye a sportos, de itt sem mindegy, hogy milyen sport. Ha rendszeresen konditerembe jársz edzeni, vagy naponta 2 órát töltesz a fitnesz teremben, akkor az idő a kutyatartás szempontjából nem figyelembe vehető. Sőt, a napi 8 órás munka plusz az utazás mellet ez is olyan időszak, amikor a kutya otthon van egyedül, vagy jobbik esetben egy másik családtaggal. Lehet, neked nem is való kutya.

Ha futsz, vagy szeretsz a természetben kirándulni, túrázni, akkor már sokkal jobbak az esélyeid. Hozzád elsősorban a mozgékony vadászkutyák illenek, akiket a tenyésztés során az állóképességre, a természetben való eligazodásra, erdőn-mezőn futkározásra szelektáltak. Tehát azokat tenyésztették tovább, akik kiválóan teljesítettek a terepi körülmények között. Együtt futni egy vizslával vagy egy spániellel a töltésen, vagy közösen barangolni egy labradorral az erdőben… míg te gyönyörködsz a természet apró csodáiban, ő feltérképezi a szagokat. Nincs ennél gyönyörűbb!

Egy kutyával gyönyörű helyeket lehet bejárni.
Gyönyörű helyekre lehet eljutni egy kutyával is

Vedd azt is figyelembe, hogy sajnos nem mindenhová viheted magaddal a kutyádat. Ha viheted magaddal, akkor extra odafigyelés kell a részedről, hogy másokat sem zavarjatok, hiszen mindenkinek joga van a kikapcsolódásra.

Ha szeretsz olvasni, kézimunkázni, vagy imádsz főzni, akkor inkább egy kisebb mozgásigényű, otthonülő kutya lenne neked az ideális. Fontos belekalkulálni, hogy vele is kell játszani, sétálni, mert elhízik, ha nem mozog eleget. Lakásban tartva a napi kötelező egészségügyi séták végül neked is jót tesznek, mert te is kimozdulsz egy kicsit otthonról. Nyugodt típusú, vagy már lenyugodott idősebb kutya illene inkább hozzád.

A temperamentum sem elhanyagolandó tényező. Érzékeny embereknek például nem valók a jelzőkutyák, akik a legkisebb zajra is élénk ugatással reagálnak, ahogy a domináns kutyák sem. Túl hangos, túl sok nekik egy tacskó vagy egy puli.

Ha szeretnél életmódot váltani, akkor ebben segíthet a kutya. Vigyázz, ne egy hatalmas lépéssel kezdd, mert ha nem jön össze, mindketten rosszul jártok. Ha eddig alig tudtak kirángatni a számítógép elől, ne egy huskyval vagy egy német juhásszal kezdj életmódot váltani.

Idő

Hatalmas közhely, hogy a nap mindenkinek 24 órából áll, de most azért mélyedjünk ebbe is bele egy kicsit. Ha mindened a társaság, ha legszívesebben minden estédet buliban töltenéd, nem biztos, hogy már kész vagy a kutyatartásra.

Ha jelenlegi hobbid időigényes, és kutyával nem végezhető együtt, akkor neked sem való a kutyatartás. Nagyon fontos tényező a kutyázásra szánható idő mennyisége.

Naponta kell a kutyáddal érdemi időt tölteni. Ha lakáskutya, ha kerti kutya, a hétvégeken, a kikapcsolódás idején az együtt töltött idő az igazi. Egy vérbeli kutyás nem tud önfeledten szórakozni, miközben a kutyája otthon kuksol és várja a gazdit. Természetesen a másik véglet sem helyénvaló, hogy kutya nélkül sehová sem elmenni. Adódhat, hogy meghívnak egy lakodalomba vagy vendégségbe, ahová nem vihető kutya. Ha alkalmanként előfordul, nincs is ezzel semmi baj, de ha rendszeres, az nehezen összeegyeztethető a minőségi kutyatartással.

Anyagiak

A kutyatartással járó költségek elsősorban a testmérettől függenek. Minél nagyobb testű a kutya, annál többe kerül az élelem, az élősködők elleni védelem is. Az állatorvosi költségek nagy része a méret arányában változik, több gyógyszerre, műtéti anyagokra van szükség a nagyobb testű kutyáknak. Az egyszeri beszerzések esetében is a nagyobb kutyaház, vagy kutyaágy természetesen többe kerül, mint a kisebb.

A költségek tekintetében hatalmas egyszeri kiadás lehet egy fajtatiszta kutya megvásárlása. A származási lappal (népies nevén a törzskönyvvel) rendelkező kutya ára több százezer forint is lehet. Fajtatiszta kutyát ezért csak azoknak érdemes megvásárolni, akik kutyakiállításokon, vagy tenyészszemléken szeretnének részt venni, és esetleg a fajta tenyésztésében is részt kívánnak később venni.

Fajtatiszta vagy keverék

Keverék kutya
A keverék kutyák is gyönyörűek

Itt érdemes tisztázni, hogy minden kutya, akinek nincs származási lapja, keveréknek számít még akkor is, ha látszatra teljesen illenek rá a fajtajegyek. Valami oka van annak, hogy mégsem kapott származási lapot (törzskönyvet). A kutyabiznisz nagy üzlet, rengeteg a visszaélés, a jóhiszemű emberek megtévesztése. Legtöbbször az édibédi kölyök felnőtt korára csak távolról hasonlít az ígért fajtára. A rosszabb verzió pedig az, amikor hozzá nem értés miatt súlyos örökletes betegséget hordoz, aminek következményeképp a gazda a fajtatiszta kutya árának többszörösét hagyja majd ott az állatorvosnál. Már ha lehet a szerencsétlen kutyán egyáltalán segíteni.

A NÉBIH által elismert kutyatenyésztő szervezetek listája docx fájban letölthető innen. Csak olyan tenyésztőtől vásárolj kutyát, aki tagja MEOESZ-nek vagy valamelyik államilag elismert ebtenyésztő szervezetnek.

Hol keressed?

Ha fajtatiszta kutyát szeretnél, mindenképpen neves, elismert tenyésztőtől vásárolj. A jó tenyésztőtől kétféle kutyát vásárolhatsz: származási lappal és minden oltással, mikrochippel rendelkező fajtatiszta kutyát, vagy tenyésztésbe be nem vonható, általában valamilyen küllemhibával született “csak” házikedvencnek való állatot. Ez utóbbiak esetében általában a tartási költségek megfizetésével és ivartalanítási kötelezettséggel lehet kutyához jutni tőlük. Mindkét esetben szétszednek a legkülönfélébb kérdésekkel, mert a kiskutyának a legjobb helyet, a legjobb családot akarják biztosítani. Örülj ennek, mert így biztos nem fognak becsapni, nem a pénzszerzés a cél, hanem az, hogy jó helyre kerüljön. Ehhez meg elengedhetetlen, hogy hozzád is passzoljon a kutya.

Menhelyről örökbefogadni

Én személy szerint a jó menhelyeket preferálom, ott a legkönnyebb rábukkanni az ideális kutyára. Sajnos manapság már egyre több fajtatiszta jegyeket hordozó kutya is menhelyre kerül, de fajtamentőktől hozzáértően kifejezetten a preferált fajta bajba jutott egyedei közül lehet kiválasztani a hozzánk leginkább passzoló kutyát. És a tündéri keverékekről sem feledkezzünk meg. Széles skálában szebbnél szebb, különleges kutyákra lehet bukkanni. És mindegyik egyedi, és mind gondos gazdit, családot szeretne.

A jó menhelyeken, gondos fajtamentőknél odafigyelnek a kutyákra, megismerik őket, igyekeznek a rossz tulajdonságaiktól leszoktatni őket. Nem árulnak zsákbamacskát, mindent tudni fogsz a kiválasztott kutyáról. Akkor is nagy segítség a közreműködésük, ha nem nagyon tudod, hogy milyen kutya illene hozzád. Néhány okkal feltett kérdésre adott válaszok alapján tudnak 2-3 kutyát javasolni, akik közül már sokkal könnyebb választani. Erősen ajánlott a tanácsaikat megfogadni, ők együtt élnek a kutyákkal, ismerik őket, szeretik őket, ezért értenek hozzájuk és a legjobbat akarják nekik – így közvetve neked is.

Arról nem is beszélve, hogy ha egy menhelyről fogadsz örökbe kutyát, akkor ezzel segíted a munkájukat is, hiszen felszabadul egy hely, ahová befogadhatják a következő rászorulót. Sőt konkrétan valamilyen pénz- vagy tárgyi adománnyal is segítheted még őket, illetve hozzájárulhatsz a kiválasztott kutyád mentésével, tartásával kapcsolatos költségeikhez. Egy örökbefogadással részese lehetsz egy nemes ügynek. Szeretni fognak érte, és joggal büszke is lehetsz magadra. Az öröm kölcsönös, mert segíted a munkájukat, ők pedig hozzájuttattak álmaid kutyájához. Álmaid kutyája pedig megkapta álmai gazdiját.

Drukkolok, hogy neked is sikerüljön! A komment szekcióban kérdezz nyugodtan, de ha megosztod a sikertörténetedet, annak is örülünk. Egyrészt jó olvasni, másrészt motiváció lehet másoknak.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük