fbpx

Fajtatiszta vagy keverék?

francia buldog

A kutyaszerető embereket megosztja, hogy melyik a jobb, a fajtatiszta vagy a keverék kutya? Az emberek többsége külsőre választ kutyát, ami nem túl nagy baj, de nagyon sok kockázatot is takar.

Ha kutyavásárlás előtt ilyenek járnak a fejedben, hogy “verseny célra”,” munka célra”,” kiállítási célra” szeretnél kutyát, akkor nyilván nem kérdés, hogy fajtatiszta kutyára van szükséged. Egy speciális hobbit szeretnél űzni, amely csak fajtatiszta kutyával végezhető. Ideális esetben már pár éve követed egy bizonyos fajtával kapcsolatos eseményeket, híreket. Szeretnél kiállításokra járni a kutyáddal, vagy munkakutyával különféle versenyeken részt venni.

Ha nincsenek ilyen indíttatásaid, akkor meggondolandó, hogy valóban fajtatiszta kutyára van-e szükséged? Sokan csak azért akarnak fajtatiszta kutyát, hogy dicsekedhessenek, milyen drága kutyát tartanak. Sajnos ők azok, akik leginkább etetik a szaporítókat, mert titokban erősen árérzékenyek is. Nem számít a minőség, csak a látszat, tehát hasonlítson a maguknak kinézett fajtára, vagy amelyik a legutóbbi filmben olyan aranyosan szerepelt. Gondold át még egyszer, hogy még véletlenül se ess ebbe a hibába! Ártasz a kutyáknak és magadnak egyaránt.

Ha “csak” egyszerűen szeretnél egy kutyával sétálni, túrázni, játszani, vagy egyszerűen egy társállattal élni együtt, akkor alapvetően mindkét választás jó. Ez esetben fontossági sorrendben praktikus más szempontokat figyelembe venned a kutya kiválasztása esetén.

A közszájon keringő tévhitek is eltántoríthatnak a keverék kutya befogadásától.

Tévhitek

Egy fajtatiszta kutya semmivel sem okosabb a keverék társainál. Számos menhelyről örökbefogadott keverék kutyáról tudok, hogy gazdájával rendszeresen jár kutyaiskolába. Sokuk komoly sikereket is elér különféle olyan versenyeken (agility, canicross, stb.), ahol keverékek is indulhatnak.

A keverék kutya viszont általában egészségesebb a fajtatiszta vagy szaporított, fajtatisztának látszó társainál. A keverékeknél a természet választja ki a szülőpárt, így esélyesen nem duplikálódnak a különféle örökletes betegségek és a beltenyésztés veszélye is alacsony.

Egy fajtatiszta kutya örökölt alaptulajdonságai még akkor sem 100%-osan biztos, ha elismert, jó tenyésztőtől származik a kutya. Minden kutya egy önálló egyéniség. A fajtatiszta kutyáknál általában lehet számítani bizonyos viselkedéshajlamra. A kiskutya személyes életútja viszont nagyban befolyásolhatja, erősítheti is, elnyomhatja is és torzíthatja is az alaptulajdonságokat.

a keverék kutyák is gyönyörűek
A keverék kutyák egyediek és gyönyörűek

Minden kutya szép, ez alól a keverék kutyák sem kivételek.

Ha menhelyről fogadsz örökbe keveréket, akkor a menhely előzetesen már kiismerte a viselkedését, így biztosan nem zsákbamacskát veszel magadhoz.

Hogy ki milyen kutyát szeretne, mindenkinek ízlés kérdése, és pénztárcafüggő egyéni döntése. Én személy szerint a menhelyen élő, keverék vagy fajtatiszta kutyák örökbefogadását preferálom. Ezen belül is a jól dolgozó menhelyeknél szeretem, ha a kutyabarátok örökbefogadással is segítik a munkájukat. Ha egy jó menhelyről fogadsz örökbe egy kutyát, ezzel elismered a jó menhely erőfeszítéseit, és talán ezzel tehetsz legtöbbet a kutyákért és a környezetünkért.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük