fbpx

Hogyan különböztethető meg a tenyésztő és a szaporító?

Husky kölyök kutya tenyésztése

Ha fajtatiszta kutya vásárlása előtt állsz, fontos ismerni azokat a jeleket, ami alapján nagy pontossággal megkülönböztethető, hogy kivel is állunk szemben: az eladó tenyésztő vagy szaporító?

Általánosságban

A tenyésztő számára fontos, hogy a nála születendő kiskutyák gondos gazdákhoz, hozzáértő, állatszerető, a fajtát ismerő és megfelelő körülményeket biztosítani tudó emberekhez kerüljenek. A szaporító pedig üzletszerűen a kölykök eladására fekteti a hangsúlyt. Nem törődik azzal sem, hogy a kiskutyák valóban birtokolják a fajta jegyeit. Hozzá nem értésből vagy nemtörődömségből felelőtlenül pároztat kutyákat, mert csak az idő számít, hogy a tüzelő szuka szüljön. Ennek köszönhetően tevékenysége örökletes betegségek elterjesztésében is nagy szerepet játszik.

A tenyésztő

+ Tesztel

Elsődlegesen meg akar ismerni. Meg akarja tudni, hogy milyen jellem vagy, mennyire vagy alkalmas az őáltala tenyésztett fajtához, illetve az épp aktuális kölykök habitusához mennyire passzolsz? Ne csodálkozz, ha a hátrányokkal kezdi. Szinte le akar beszélni, kidomborítja, hogy milyen nehézségeket okoz az adott fajta. Biztosra akar menni, hogy tényleg tudod, hogy mire vállalkozol, tényleg akarod és tényleg alkalmas is vagy a fajta tartására. Kíváncsi az életkörülményeidre, a

+ Ért a fajtához

Bármit kérdezhetsz tőle, érthetően, türelmesen válaszol a kérdéseidre, ért a fajtához és tudja a dolgát. Persze ehhez feltételezzük, hogy már te is alaposan körbejártad a fajtát, így tudod, hogy a válasza helyes.

+ Nyitott

Megmutatja a kölykök élőhelyét, megismerheted a szülőket. Lehetőséget ad a kiskutya megismerésére is azzal, hogy több alkalommal meglátogathatod a kiválasztott kiskutyát. így mire magadhoz veszed, már nem egy idegenhez költözik a kölyök, hanem egy általa ismert és megszeretett emberhez.

+ Betartja a törvényeket

Rendben vannak az oltások, van oltási könyv. A kiskutya megkapta a mikrochipet is. A mikrochip kötelező 3 és 4 hónapos korban beültetni, illetve a kötelező veszettség elleni oltás csak mikrochippel ellátott kutya kaphatja meg. Az oltási könyvben pontosan dokumentált a külső és belső élősködők elleni védelem sora. Adásvételi szerződésben fekteti le az adásvétellel és a kutyatartással kapcsolatos megállapodásokat. Tartási tanácsokat mellékel a szerződéshez. Ez utóbbi egyébként kötelező is, de nem mindegy, hogy csak egy általános sablonszöveg, vagy az ideális tartás alaposan részletezett leírása.

A kölyköket nem adja 8 hetes – egyes fajtáknál (pld. a yorkshire terrier) -, 12 hetes koruk előtt. A kiskutyák általában 6 hetes koruk környékén már elkezdenek önállóan enni, ennek ellenére a következő pár hétben még nagy szüksége van az anya védelmére. Az idő előtt elszakított kölyökkutya felnőttként gyakran viselkedészavarossá válik. A félős, kiszámíthatatlan, harapós kutyaviselkedés mögött gyakori a korai elválasztás.

+ Segít a beilleszkedésben

Kapsz egy startcsomagot, amiben a kiskutya által megszokott élelem, pléd, edényke (a megszokott szagok miatt) van. Ezzel segíti a zökkenőmentes átállást. Pontosan megismered a kiskutya szokásait, jellemét, tudod, hogy milyen szinten szobatiszta, mennyire játékos, mit szeret, mitől ijed meg. Rengeteg apróságon múlik, hogy . És a legfontosabb: ad egy “használati útmutatót” a továbbiakhoz. Mit csinálj, hogy etesd, mikortól kell az etetések számát csökkenteni, mikor milyen oltások következnek. Az életkor előrehaladtával milyen tápokat javasol vásárolni, mikor praktikus elkezdeni a kutyaovit, kutyaiskolát. Elvárja a híreket, kéri, hogy küldj képeket.

Ha valami feloldhatatlan akadály miatt mégsem jön össze a kutyatartás, akkor lehetőséget biztosít a visszavásárlásra, vagy segít új gazda megtalálásában.

A szaporító

A szaporító titkolja a kölyök és a szülők tartási körülményeit
A szaporítótól vásárolt kiskutya sokszor embertelen körülmények között született

– Több fajta, fajtán belül is széles választék

Nyilvánvaló, hogy a mennyiségre hajt, minél több kiskutya, annál nagyobb bevétel. Főleg, ha divatos fajták kölykei kaphatóak nála, akkor biztosra megy, hogy elkeljenek a kölykök. Esélyes, hogy a háttérben lerobbant egészségi állapotú, agyonelletett, tavasszal-ősszel fialó szukák garmada biztosítja a szaporító megélhetését.

– Gyors – minek bonyolítsuk

Sietősen válaszol a kérdésekre, a lehető leghamarabb az anyagiakra tereli a szót. A kiskutya azonnal vihető, csak fizesd ki az árát azonnal. A kiskutyát legtöbbször piacon, vásárban látod meg, nem ismerheted meg a szüleit, az előéletét, nem láthatod a tartási körülményeket. Minek, a kiskutyát látod, aranyos, szép, tisztára olyan, minta a beígért fajta, mit kell ezt még bonyolítani.

– Minden szóban

A kutya fajtatiszta, de azért nincs törzskönyve, mert az drága. Itt van a hivatalos árjegyzék, egy származási lap jelenleg 6000 Ft. Egyáltalán nem drága. Szerinte az adásvételről sem kell papír. A szaporító szerint tiszta ügylet az úgy, amikor átveszi a kialkudott pénz és adja a kiskutyát. Papírt nem szoktak adni mellé, még ki is magyarázza, hogy kutyáknál ez így szokás. Ne elégedj meg ennyivel.

– Bizonytalan az állategészségügyi ellátás

Vagy nincs is oltási könyv, vagy valami tákolmány, azaz hamisítvány. Vagy épp valami miatt nincs nála és ígéri, hogy utólag elküldi, vagy más módon eljuttatja neked, de az is lehet, hogy kimagyarázza magát, hogy nem adott az állatorvos, vagy hasonló mellébeszélés. Tudd, hogy a jelenlegi állategészségügyi gyakorlat az, hogy a parvo elleni vagy a kombinált oltás igazolására is az egyedi sorszámozott, többlapos oltási könyvet állítja ki az állatorvos. Természetesen ennek némi költsége is van, ezért nagy eséllyel a szaporító ilyet sem tud felmutatni. Ha nincs ilyen oltási könyv, akkor bizonytalan a kiskutya kora, bizonytalan, hogy kapott-e oltásokat, illetve átesett-e és hányszor a féreghajtáson.

Sokszor azért nincs oltási könyv sem, mert abból kiderülne a kiskutya kora. Ha megkérdezed a korát, ne elégedj meg azzal, hogy “már önállóan tud enni”. Ez kevés. A kölyök egészséges lelki fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy legalább 8 hetes koráig az anyja biztonságát élvezze. Ha már az anya elzavarja a kölyköket, mert például durván, kellemetlenül szopnak, akkor is látó- és hallótávolságban kell maradjanak. Ilyenkor már sokkal több gondoskodást igényelnek a kicsik. Fokozatosan rá kell őket szoktatni a szilárd táplálékra, és innentől már a gazdának kell az ürüléket is eltakarítani, mert az anya már nem teszi ezt meg. Naná, hogy a szaporító szabadulna a tehertől.

Összefoglalva

A tenyésztő nyitott, nincs titkolnivalója, a szaporító pedig az üzletre és az eladásra hajt.

Természetesen ennél sokkal árnyaltabb a kép. A tenyésztő szervezetek nehezen tudják kontrollálni a fajták tenyésztői tevékenységét. Ezért fontos az előtanulmányok során, hogy minél több embertől szedj össze nemhivatalos információkat, és vesd össze őket, mérlegeld józan ítélőképességgel.

Szaporító sem biztos, hogy egyszerre több almot árul a piacon, lehet, hogy csak néhány saját kutyát tart, és ebből akar egy kis fizetéskiegészítést. A lényeg itt is az, hogy teszteld a hozzáértését, és figyeld, hogy mennyire koncentrál az anyagiakra.

Túl sok kutya van Magyarországon, kevésnek jut megfelelő gazda. A pénzeddel szavazol, ne támogasd adásvétellel a szaporítókat még akkor sem, ha úgy gondolod, hogy azzal egy kiskutyát kimentesz onnan. Ez persze igaz, de a vásárlásoddal elősegíted azt, hogy a későbbiek során még több kiskutya még rosszabb körülmények között még rosszabb életeséllyel kezdje el az életét.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük