fbpx

Inkább ne is akarj kutyát!

Játék

Szép. Elkezdek egy blogot a kutyák megértéséről, és mi az első bejegyzés: “Inkább ne is akarj kutyát!”. Hallottál már arról, hogy felelős állattartás? Biztosan, mert a csapból is ez folyik, de ismered a tartalmat is, ami e pár szó mögött van?

Szinte automatikussá vált a kutyatartás, mindenkinek kutya kell. Talán egy kicsit belejátszik az is, hogy szeretnénk visszatérni a természetbe, és egy kutyában látjuk erre a megoldást. De a kutya önmagában nem juttat természetközeli életmódba, ehhez neked is tenned kell. Nem is keveset.

Tudják rólam, hogy kutyabolond vagyok, így sokszor hallottam már ezt a mondatot: “Ha kertes házba költözünk, nekünk is lesz kutyánk.”. Ilyenkor egyenként próbáltam érvelni ellene, hogy jól meggondolták? Nem azzal van a gond, hogy szeretnének kutyát, hanem azzal, hogy soha nem tartottak még háziállatot. Semmilyen tapasztalatuk, és semmilyen elképzelésük sincs, hogy mivel is járhat ez. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, egy kutya (vagy macska) befogadása 10-15, de akár már 20 évre is szól.

felelős állattartás
A kutyatartás felelősséggel jár

Mire készülj?

Ha jól csinálod, akkor megváltozik az életed. Ha rosszul, akkor magadra veszel egy csomó terhet, amivel esélyesen nem fogsz tudni egyedül megbirkózni. Kezdetben észre sem veszed a problémákat, csak akkor, amikor már szakember is csak nehezen oldaná meg azt. Szétszedi a kerted, a bútoraid, ellopkodja a tárgyaidat, megmorog, odakap…. ki tudja miért? Ha szerencséd van, végül találsz a kutyádnak új gazdát. Ha nincs, akkor pokollá válik az életed, és előbb-utóbb vagy a hatóság, vagy a kormányhivatal, vagy a sajtó fog vegzálni. Bizony, egy kutya miatt.

Nem azzal van a gond, hogy kutyát szeretnél, hanem azzal, hogy nem értesz ahhoz, hogy kutyát tarts. Viszont, ha megtanulsz kutyául, akkor kinyílik egy csodálatos világ. A kutya híd a civilizáció és a természet között. A kutya megmutatja neked, milyen csodálatos a világ.

Szánj a kérdésekre egy kis időt

Monitorozd az eddigi életed! Kitartó vagy-e, képes vagy-e tanulni, fejlődni? Milyen eredményeket értél el, milyen akadályokat milyen nehézségeket küzdöttél már le eddig? Ha gördülékeny az életed, akkor az mitől van?

Tervezed az életed, vagy csak sodródsz? Önálló vagy, vagy másoktól függessz?

Belefér-e a kutya a terveidbe? Mindig itt akarsz lakni? Mi van, ha költözni kell? Mi van, ha munkanélküli leszel? Mi van, ha beteg leszel?

Van már gyereked? Szeretnél gyereket? Együtt laksz a szüleiddel vagy a felnőtt gyerekeiddel?

Mennyi szabadidőd van? Van-e valami hobbid? Szakkör, edzés? Mennyi szabadságot ad a munkád? Tudod-e tervezni a munkaidődet?

Nézd vissza az elmúlt 10-15 évedet, hogy mi minden történt ezalatt. Mennyi tervezett és mennyi váratlan esemény ért, és mennyiben befolyásolta az életed? Mi lett volna, ha akkor már van kutyád?

Ne nagyold el a válaszokat, hanem gondold át alaposan. Hidd el, nagyon sok kellemetlenségtől és felesleges kiadástól menekülsz meg, ha őszintén válaszolsz magadnak a fenti kérdésekre.

A kutyatartás életforma

Meg fog változni az életed. Többet leszel a szabadban, többet leszel a mostban. El tudod majd engedni a stresszt. A kutya türelemre tanít, elfogadásra, együttműködésre. Rendre szoktat és következetességre.

Első kutyának nem is javasolt kölyökkutya. Egy idősebb kutya az odafigyelő, változni akaró gazdát szinte apránként megtanítja a kutyatartásra. Szól, ha sétaidő van, jelez a vacsoraidőben, vagy ott mocorog körülötted, ha épp kevesebbet foglalkozol vele. Ha figyelsz rá, segít neked.

Tervezd át az időd!

Én lakásban tartok kutyát. Az elmúlt közel 30 évben minden nap (igen, minden nap), naponta kb 2-3 órát töltök a kutyámmal közterületen. Sétával, szimatolással, futkározással, a többi kutyával játékkal, vagy épp egy padon ücsörgéssel, vagy erdőn-mezőn bandukolva. Mindig, amit épp az aktuális kutyám szeret csinálni.

weimari vizsla séta közben

Tartottam már vizsla keveréket is lakásban. Minden hajnalban a napi program kb. 40-50 percig laza kerékpározás volt a közeli Tisza töltésen. Majd 15-20 perc levezető séta, amikor ellenőriztük a környéket, hogy mi történt az éjjel. Általában mire az utcákon elkezdődött az élet, mi már végzetünk is a reggeli rutinnal. Reggel 6-kor már otthon voltunk. Kora reggel megkapta az élményt, a futást, a szagokat, kellemesen elfáradt, így napközben szundikálva volt mit feldolgoznia. Munka után egy rövidebb egészségügyi séta, este pedig játék a haverokkal. Körülbelül így telt egy átlagos nap a lakásvizslával. Ahogy idősödött, persze rövidültek a távok, változott a lentlét milyensége. Egyre jobban lassult a tempó. Az öregedéshez is igazodni kellett.

Idő, idő, idő…

Ezután minden esemény előtt, minden döntésnél bele kell majd kalkulálni, hogy kutya van a háznál.

Ha túlórázol, lehet, haza kell ugrani a kutyát ellátni. Munka után rohanni kell haza. Persze könnyebb, ha többen élnek a családban, de itt még fontosabb a munkamegosztás. Családi perpatvart okozhat, ha nem egyeznek, mikor ki vigye le a kutyát.

Hallom, hogy most mondod, hogy lakásba nem való kutya. Neked akkor lesz, ha lesz kertes házad, legalább 1000 m2 kerttel, ahol majd szabadon szaladgálhat kedvére. Az, hogy lakásba való-e egy kutya, az egy másik, önálló témakör. Viszont nagyon fontos tisztázni még most az elején valamit. A kutyának elsősorban nem nagy kert kell, hanem egy gazda, akivel minél több időt tölthet együtt, valamilyen közös tevékenység közben.

Ha neked lenne egy 460 m2 lakásod úszómedencével, fitneszteremmel, akkor soha nem mennél el otthonról? Nem mennél nyaralni, moziba, vagy csak sétálni egyet a Duna parton? Ugye szükséged van új élményekre, szükséged van néha csak úgy kimozdulni otthonról. Na látod. A kutya is pont ugyanígy van ezzel. Szüksége van élményekre, új ingerekre, de főleg a gazdával való közös csinálásra. Bármit csinálásra. Ebben nem válogatós a kutya, csak veled lehessen.

A kutyák kedvenc foglalatossága a játék.
A játék fizikailag és mentálisan is lefárasztja a kutyát

A legfontosabbak

  • Lakásban tartva legalább napi háromszori séta, ebből legalább egy legyen hosszabb. Összesen naponta legalább másfél órát a kutyád sétáltatásával kell töltsön valaki a családból. Télen-nyáron, esőben, hóban, viharban egyaránt. Na jó, szakadó esőben nem kell sokat sétálni, de egy negyedóra ilyenkor is jár. Viszont a kiesett időt a kutyád be fogja rajtad hajtani amint jobb idő lesz, szeretne egy kicsit többet mászkálni veled. Jó gazda ügyel is arra, hogy az elmaradt élményeket rendre pótolja.
  • Kertes házban naponta legalább egyszer legalább fél órát a kutyáddal kell foglalkozzon valaki a családban. Ez lehet labdázás, vakargatás, fésülés, vagy bármilyen játék, tanulás. Heti egy-két alkalommal, de ha teheted akár naponta vidd el sétálni a környéken. Ha ez nehézkes, akkor autóval vidd el egy olyan helyre, ahol gond nélkül sétálhattok együtt.

A kutyatartás költséges hobbi

Még mielőtt kutyát veszel magadhoz, el kell fogadnod, hogy ez egy hobbi, egy életforma. Ráadásul, ha horgászni, vagy bélyeget gyűjteni támadna kedved, azt bármikor abbahagyhatod. A kutyatartást nem lehet csak úgy feladni. Nyilván most azt gondolod, hogy legfeljebb majd találsz neki jó gazdát. Végső esetben meg leadod egy menhelyen. Elszomorítalak, nagyon kevés jó gazda van, aki meg épp akkor szeretne kutyát, amikor szabadulnál a sajátodtól – még kevesebb. És annyi rengeteg a felelőtlenül bevállalt, vagy csak úgy megszületett felesleg, hogy az állatmenhelyek mind csordultig teli vannak kutyákkal. Hónapokat kell várni a befogadásra, ha egyáltalán vállalják a szocializálatlan, neveletlen vagy épp már veszélyessé vált “házikedvenced”. Jobban jársz, ha előre átgondolod, hogy a kutyázás életmódváltással jár.

Állatorvos, parazitamentesítés

Praktikus ivartalaníttatnod a kutyád, ha szuka, ha nem, de ez is egy külön téma. Ez egy egyszeri költség, de nagytestű kutyánál akár 50.000 Ft-ra is rúghat. Évente oltatni kell, és nem elég csak a kötelezővel, hanem legalább a kombinált oltást is be kell adatnod. Negyedévente féreghajtás, havonta bolhairtó szer. Tombol a szívféreg, havonta ez ellen is védeni kell a kutyát. A költségek nagysága a testmérettől és a használt szerektől függnek. Erre havonta nyugodtan számolhatsz 2-10.000 Ft-ot is.

És ahogy korosodik a kutyád, jöhetnek a betegségek. Állatorvosnál nincs TB, ha beteg, fizetned kell, vagy nem kap ellátást a kutya. Ez akár az életébe is kerülhet. Bár van kutya egészségbiztosítás, de az is csak egy bizonyos korig köthető és további feltételekhez kötött. Készülj fel, hogy egy súlyosabb betegség esetén akár százezres nagyságrendű állatorvosi költségekkel is számolhatsz.

Felelős vagy a kutyád tetteiért

A felelős állattartás elsősorban nem ezt jelenti, de tudd, hogy teljes felelősséggel tartozol a kutyád által okozott károk megtérítéséért. Sőt, büntetőjogi felelősség is terhel, ha balesetet okoz, vagy megharap valakit. Jobb, megelőzni a bajt, azt pedig következetes neveléssel, a kutya igényeinek megfelelő tartással lehetséges.

Tanítás

Legalább az első kutyáddal járj el valamilyen kutyaiskolába. Itt elsősorban a gazdi tanul, de a kutyatársaság kedvéért érdemes minden kutyával időnként járni kutyasuliba. Nagyon szeretik, és nagyon el is fáradnak minden alkalommal. Egy 7-8 hetes (heti egy-két alkalmas) tanfolyam 20-30.000 Ft is lehet.

Táplálás

Jobban jársz, ha minőségi étellel eteted a kutyádat. Egészségesebb és hosszabb életű lesz. Szaküzletben kapható állateledellel etesd az állatodat. Örök vita a kutyatartók között, hogy mivel is etesse a kutyáját. Lehet, táp, táp-konzerv, főzött étel, nyers (B.A.R.F. vagy Prey). Fontos, hogy ne keverd a különféle módszereket, mert az megviseli a kutya emésztőrendszerét. De itt most az a lényeg, hogy ne a legolcsóbb vackot vegyed a kutyádnak. Egyrészt mert nem érdemli meg, másrészt később neked is visszaüt, ha beteg lesz. A szakáruházakban kapható száraztápok a 600 Ft-tól akár 3-4000 Ft/kg árúak is lehetnek. Egy kistestű kutya napi adagja 10-15 dkg, egy nagytestűé akár 60 dkg is lehet. Minden eledelen fel van tüntetve az ajánlott napi mennyiség, ami azért csak irányadó, hiszen élőlényről van szó eltérő mozgásigénnyel. Minden kutya más. Én ilyenkor mindig azt javaslom, hogy amit a gazdi magának megengedhet, azt a minőséget adja a kutyának is. Nem kell a legdrágább táp, és jó figyelembe venni azt is, hogy a kutya is szívesen egye azt.

Mit nyersz a kutyatartással

ember és kutya harmóniában
Ember és kutya harmóniában

Esélyesen elkerül a magas vérnyomás, a stresszből adódó betegségek zöme. Sportos leszel, hiszen a napi egyórás séta azért látszik az ember lábán, a tiszta levegő jó hatásairól nem is beszélve.

Mentálisan is épít, hiszen felnőttet, idősebb gyereket is felelősségtudatra, kötelességtudatra, összeszedettségre, tervszerűségre, kitartásra ösztönöz.

Lesz egy barátod, akire mindig számíthatsz, aki többszörösen visszaadja mindazt a jót, amit kap tőled. Nincs jobb dolog úgy hazajönni, hogy egy boldog négylábú jön üdvözölni.

Új emberekkel ismerkedhetsz meg a kutyasétáltatás, kutyasuli közben. Számos barátság és párkapcsolat alakult már ki csak a környezetemben is a kutyások között.

Zárásként

Kutyát tartani a legjobb dolog a világon. Próbáld ki bátran!

Szívesen olvasnánk, ha beszámolnál itt a saját kutyás tapasztalataidról is.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük