Kutyaharapás megelőzése

0
2715
Öt jó tanács a kutyaharapás elkerüléséhez
Öt jó tanács a kutyaharapás elkerüléséhez

Kutyaharapás megelőzése

Elkerülhetjük a kutyaharapást, ha ismerjük a kutyák viselkedését és azt, hogy mi válthatja ki belőlük, hogy megharapjanak valakit. 

Nézzük meg, melyek azok a helyzetek, amelyek kiválthatják egy kutyából a támadási ösztönt, kutyaharapást és hogyan kerülhetjük el ezeket.

Öt helyzet, ami előidézheti a kutyaharapást

1. A territórium védelme

amikor a kutya meg akarja védeni a saját területét, többnyire a lakhelyét. Ha a kutya még nem ismer minket, vagy csak néhányszor találkoztunk vele, jobb, ha csak a gazda jelenlétében megyünk be a házba, kertbe, lakásba. Egyrészt ez esetben a kutya látja, hogy a gazda beengedett minket, vagyis jelenlétünk nem jelent veszélyt a területére, vagy a falkára, másrészt ha valamely okból mégis ellenségesen viselkedik velünk, a gazdája rendre utasítja, így elkerülhető a kutyaharapás.

2. “Irigy kutya” effektus

A kutya ösztöneiből adódóan védi az ételét. Idegenként ne közelítsünk felé, amikor eszik és ne nyúljunk hozzá vagy a tányérjához, mert akkor azt hiheti, hogy el akarjuk venni tőle az ennivalóját és megharaphat minket. A kutya nevelésekor meg kell tanítani, hogy a gazdának mindenkor engedelmeskednie kell, és ő csak akkor ehet, ha a gazdája, a falkavezér ezt megengedi.

Nézd meg ezt a fantasztikusan aranyos videót arról, hogyan tanítják meg ezt egy kölyök dalmatának.

3. Kölyökkutyák védelme

Kölyökkutyák védelme
Kölyökkutyák védelme

Ha egy szuka kutyának kölykei születnek, a számára ismeretlen személyeket nem enged a kiskutyák közelébe azok biztonsága érdekében. – Csak a gazdája jelenlétében közelítsünk az anyakutyához és kölykeihez, nehogy megharapjon minket.

4. Hirtelen tett, támadásnak vélt mozdulatok

A kutyák általában már messziről megugatják a részegeket, a mozgásukban sérült, bottal járó, esetleg sántító embereket. A szokatlan mozgáskoordinációt ugyanis nem tudják értelmezni. Kerüljük a hirtelen fenyegető mozdulatokat, mert ez azt az érzést keltheti a kutyában, hogy meg akarják őt támadni.

5. A kutya fél és nincs lehetősége elmenekülni

tud elmenekülni
A kutya ki van kötve és nem tud elmenekülni

Ha pld. be van zárva egy kocsiba, egy kisebb területre, esetleg ki van kötve egy üzlet előtt, vagyis nem tud elmenekülni. Sokan ilyenkor meggondolatlanul közelítenek felé, “milyen édes kiskutya, megsimogatom” gondolják. A kutya ebben a helyzetben sarokba szorítva érzi magát és ha nem tud elmenekülni, valószínűleg meg fog harapni minket. Ne közelítsünk a kutyához, ha a félelem jeleit észleljük rajta, vagyis ha a farkát maga alá húzva igyekszik minél távolabb kerülni tőlünk.

Amennyiben ezen helyzeteket tudatosan elkerüljük, illetve nem idézzük elő, (nem közelítünk a félős, vagy területét, ételét, kölykeit védő kutyához) megelőzhetjük az ezekből eredő agresszív viselkedést.

Kutya az ember barátja évezredek óta
Kutya az ember barátja évezredek óta

És mielőtt haraggal gondolnánk a kutyákra ezen reakcióik miatt, előbb  gondoljuk át, mi mit tennénk, ha egy számunkra ismeretlen személy be akarna törni az otthonunkba, vagy a vacsoránkat akarná elvenni, esetleg fenyegetően viselkedne velünk vagy a gyermekünkkel szemben? Mi is azonnal a tulajdonunk, magunk vagy szeretteink védelmére kelnénk!

Hallottál már a kutyaetikettről? Ha ezt ismered, nem kell félned a kutyáktól.

Olvasd el az erről szóló cikkemet is

Következő cikkKutyás etikett – Szabad-e megsimogatni idegen kutyát
Gabinak hívnak, de az interneten a Logszi nevet használom. Mindig szerettem az állatokat, közülük is elsősorban a kutyákat, cicákat. Szinte minden kutyát és a gazdáját ismertem a környékünkön. 13 éves voltam, amikor egy 1 év körüli, fiatal kutyus hozzám került, első tapasztalataimat a kutyatartásról ekkor szereztem. Később elvégeztem egy kutyakozmetikus tanfolyamot, levizsgáztam és több évig dolgoztam ezen a területen. Nagyon szerettem ezt a munkát, de egy idő után családi okból más munkát kerestem. Hosszabb-rövidebb ideig megfordultak nálunk mentett kutyusok is, volt törpenyuszink, papagájunk, hörcsögünk és díszhalunk is, jelenleg pedig egy dalmata kutyával osztjuk meg a mindennapjainkat.    Írj bátran hozzászólást, oszd meg velem tapasztalataidat, segítek megoldani problémáidat a kutyatartásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here