Kutyás etikett – Szabad-e megsimogatni idegen kutyát

0
2733

Kutyás etikett, idegen kutya üdvözlése

Ha idegen kutyákkal találkozunk érdemes betartunk néhány egyszerű szabályt, mondhatni a kutyás etikettet. Ha értjük a  kutyák jelbeszédét, akkor nem kell félnünk tőlük és könnyebben tudunk velünk összebarátkozni.

A kutyák alapvetően barátságosak, kedvesek. Túláradó örömüket és szeretetüket néha úgy fejezik ki, hogy ránk ugrálnak, összenyalogatják az arcunkat, kezünket. Ha egy idegen kutya farkát csóválva, barátságosan közelít felénk, nincs okunk félni tőle. Esze ágában sincs ránk támadni, egyszerűen csak egy új barátot, játszótársat, falkatagot lát bennünk.

Hogy viselkedjünk,  mit tegyünk, ha szeretnénk megsimogatni egy idegen kutyát, mi a helyes kutyás etikett?

  • Érdemes és illik is megkérdezni a gazdát, hogy szabad-e megsimogatni a kutyáját. Vannak félős kutyák és olyanok is, amelyek nem szeretik, ha idegenek megérintik vagy megsimogatják őket.

    Kutyás etikett - Szabad-e megsimogatni idegen kutyát 1
    Kutyás etikett – a kutya, mint játszótárs
  • Mindig lassan közelítsünk a kutya felé és figyeljük meg, hogy érdeklődik-e irántunk.
  • Mondjuk neki néhány barátságos szót, pld. gyere ide, de szép kutya vagy, stb. Hajoljunk, vagy ha kis méretű a kutya, guggoljunk le hozzá.
  • Ha azt látjuk, hogy a kutya igyekszik tőlünk távolodni, lehet, hogy fél, vagy bizalmatlan az idegenekkel. Tartsuk be a kutyás etikettet, álljunk meg és várjunk, amíg a kutya kezd közeledni hozzánk. Ha a kutya félős, lehet hogy nem fog odajönni. Ezt fogadjuk el, ez a viselkedés általában nem a személyünk ellen szól.
  • Próbáljuk magunkhoz hívni és nyújtsuk  felé a kezünket. Ha odajön hozzánk, engedjük, hogy megszaglásszon minket, a kezünket, ruhánkat.  Ez ugyanis a kutyák társasági “rituáléja”, fajtársaikkal is így ismerkednek és így üdvözlik egymást.
  • Csak ezt követően érintsük és simogassuk meg a hátát, oldalát, majd ha ez ellen nem tiltakozik, akkor a fejét, a füle tövét.
Kutyás etikett - Szabad-e megsimogatni idegen kutyát 2
kutyás etikett

Ha a kutya nem jön oda hozzánk, ne erőltessük az ismerkedést, tartsuk tiszteletben a kutyás etikett szabályait, hiszen senkire sem lehet rákényszeríteni a barátkozást, aki nem akarja, még egy kutyára sem.

A kutyaharapás megelőzése  – olvasd el az erről szóló cikkemet is!

Előző cikkKutyaharapás megelőzése
Következő cikkKutya szállítása autóban
Gabinak hívnak, de az interneten a Logszi nevet használom. Mindig szerettem az állatokat, közülük is elsősorban a kutyákat, cicákat. Szinte minden kutyát és a gazdáját ismertem a környékünkön. 13 éves voltam, amikor egy 1 év körüli, fiatal kutyus hozzám került, első tapasztalataimat a kutyatartásról ekkor szereztem. Később elvégeztem egy kutyakozmetikus tanfolyamot, levizsgáztam és több évig dolgoztam ezen a területen. Nagyon szerettem ezt a munkát, de egy idő után családi okból más munkát kerestem. Hosszabb-rövidebb ideig megfordultak nálunk mentett kutyusok is, volt törpenyuszink, papagájunk, hörcsögünk és díszhalunk is, jelenleg pedig egy dalmata kutyával osztjuk meg a mindennapjainkat.    Írj bátran hozzászólást, oszd meg velem tapasztalataidat, segítek megoldani problémáidat a kutyatartásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here