fbpx

Kutyasétáltatás hóban, fagyban – trükkök, hogy a kutyád is élvezze

sónedves útszakasz

A kutyasétáltatás főleg lakáskutyásoknál napi több őrás rutin. Ezért már az első kutyával is néhány hét alatt kialakul egy szokásrend a kutya és gazdája között. Az utóbbi napokban az ország több pontján esett egy kis hó, és a hőmérséklet nulla fok alá csökkent. Rutinos kutyásoknak ezzel nincs gondjuk, de az elmúlt néhány évben gyakorlatilag nem esett igazán hó, így akár 1-2 évnyi kutyás múlttal rendelkező gazdi is teljesen új helyzet előtt áll. Ha te is friss kutyásként még nem nagyon sétáltattál ilyen havas, jeges környezetben, akkor jobb, ha előre készülsz néhány dologgal.

Séta az utcán, a parkban

A legfontosabb, hogy figyelj arra, merre sétáltok. Ha a hőmérséklet nulla fok alatti akkor kerüld a nedves útszakaszokat! Az úttest fagymentesítését sok helyen sós homokkal végzik, a latyasok úttesten próbálj minél gyorsabbban átérni. A kutya mancsa rendkívül érzékennyé válik, ha nulla fok alatti hőmérsélkletű sós hólében tapicskol. Fájdalmassá válik a járás. Ezt onnan veszed észre, hogy egyik mancsát fájdalmasan magasra emeli, de akár egyszerre 2-3 lábbal is próbálkozna, persze sikertelenül. Ilyenkor a túlzott lehülést ellensúlyozhatod, ha pár percre kezedbe fogod a mancsát, hogy egy kicsit megmelegedhessen. Majd igyekezzetek minél hamarabb tiszta, friss havas részre eljutni.

Kutyasétáltatás hóban, fagyban
Melegvizes csövek felett megolvadt jó

Hidegben tanácsos a sétákat rövidebb időre korlátozni, és ha teheted, kárpótlásul inkább naponta 4-5 alkalommal is lemenni. A lakáskutyák téli szőre kezdetleges, mert a nap nagy részében melegben tanyáznak. Ezért nem luxus számukra a kutyaruha, főleg, ha kistestű vagy aljszőrrel nem rendelkezik a kutyád. Az utóbbi például a vizsla, de egy tacskónak, francia bulldognak is fontos, hogy a hátát, hasát melegen és szárazon tartó ruhába menjen sétálni.

Fontos még, hogy ne ácsorogjatok. Ez neked sem jó, pár perc után elkezd felkúszni a hideg a talpaidon keresztül. Sétáljatok folyamatosan, a kutya szaladgálhat is, de ne vigye túlzásba, mert a lihegéssel hirtele sok hideg levegőt szív be, és ettől meg is fázhat a torka. A középút, a mértékletesség nagyon fontos.

Ne engedd a jeges tőcsákon csúszkálni. Ha vékony jég takarja a tőcsát, akkor könnyen előfordulhat, hogy beszakad a kutya súlya alatt, és az éles jégdarabok csúnyán felsérthetik a mancsát. Életmentő, hogy ahol ember nem mehet a jégre, ott a kutyának sem szabad.

Séta után

Lakáskutyáknál alap, hogy séta után a macskot, hasat, koszos bundát megtisztítjuk. Havas, jeges időjárásban séta után még fontosabb, hogy a sós hólétől megszabadítsd a bundát. Pucolkodás, szárítkozás közben még fokozottabban nézd át a mancsokat, hogy van-e rajta sérülés, illetve mennyire száradt, repedezett a kutya talpa. Az esti utolsó séta után, alvás előtt mancsvédő krémmel is bekenheted a kutyád talpait. Ezzel legyél mértékletes, mert nem szabad túlzottan felpuhítani a kutyát tappancsát, hiszen ők ezen járnak, és kellően erősnek, vastagnak kell lenni a bőr a talpán, hogy megvédje a kavicsok, fadarabkák, törmelékek okozta sérülésektől. Ha túlzásba viszed a krémezést, az pont olyan kellemetlen járás közben, mintha te egy papírvékony talpú cipőben mennél sétálni.

Kinti kutyák

Most itt nem az a kérdés, hogy a kutyát kint vagy bent jobb tartani. Ha nálad a te vagy a kutyád saját döntése alapján kint lakik, kint alszik az eb, akkor figyelj a következőkre.

Mindig, minden körülmények között legyen egy olyan háza, búvóhelye, amely szárazon és melegen tarható. Ha kutyaház, akkor az legyen szigetelt, és a bejárat álljon szélvédett irányban. Még ilyenkor is nagyon jó, ha a bejáratot egy pokróccal vagy hőtartó lamellákkal eltakarod. A kutyaházba legjobb bélés a szalma, mert még nedvesen is melegen tartja a kutyát. És a legrosszabb a rongy, a puha, szobai kutyafekhely. Ha a kutya havas, jeges bundával bemegy, akkor a megoldvad hólé teljesen átnedvesíti a textiltakarót. Ami így hideggé, kellemetlenné és meglehetősen veszélyessé válik. 2-3 kisbálás szalma akár egész télre elegendő, és a kutya konfortosan érzi magát a házában.

Szálláshelynek jó télen, ha szabad bejárása van a kutyának egy fűtött garázsba, kazánházba. Ha ide tesszük a házát, akkor már nem szükséges szigetelni, az ajtót lefedni. A szabad bejárást meg speciális kutyaajtó beépítésével tudjuk biztosítani.

A kint telelő kutyáknál nagyon fontos a téli felkészüléshez az energiadúsabb, tartalmasabb, bővebb, minőségi étkezés. Így a bundája az értékes táplálék segítségével meg tud erősödni, és a kutya kikerekedve megfelelő védelmet épít ki magának a zsírpárnáival.

A kint tartott kutyák is igénylik a rendszeres sétát. Ezért a séta utáni alapos mancsellenőrzés és a talpak védelme rájuk is vonatkozik.

Kutyasétáltatás hóban, fagyban

Bár a legtöbb dolgot jóval a téli, fagyos időjárás előtt már el kellett volna végezni, még most sem késő bepótolni az esetleges hiányosságokat.

Ha mindezekre figyelsz, betartod, akkor legalább olyan boldogsággal jár a téli séta is, mint a kellemesen melegebb időszakokban.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük