Miért hullik a kutya szőre?

0
729
Kutyaszőr - Kutyaápolás
Kutyaszőr - Kutyaápolás

A kutyaszőr

Miért hullik ennyire a kutyám szőre, kérdezik a lakásban tartott kutyák gazdái, amikor meglátják a rengeteg kutyaszőrt a szőnyegen, a kutya fekhelyén vagy a saját ruhájukon. 

A kutya szőrhullatása főleg a lakásban tartott kutyáknál gond, hiszen a kennelben, kertben, vagy más szabad területen tartott kutyáknál ez fel sem tűnik.  

Alapvetően minden kutya szőre hullik valamennyire, ugyanúgy, mint az emberek haja, de azon kutyafajtáknak sokkal kevésbé, amelyeknek folyamatosan növekedő szőrzete van. Ez a szőrzet egyrészt más típusú, másrészt a rendszeres ápolás, fürdetés, fésülés során az elhalt szőrszálak nagy része eltávolításra kerül. 

A kutyák szőre a tavaszi és őszi vedléskor fokozottan hullik, mivel ilyekor cserélik le a téli, illetve nyári bundájukat. A lakásban tartott kutyának az állandó kellemes hőmérséklet miatt nincs szüksége téli-nyári bundára, náluk azonban sokszor azt tapasztaljuk, hogy egész évben erősen hullatják a szőrüket. Ennek hátterében nem feltétlenül áll betegség, egyszerűen csak nincs szükségük akkora bundára, ezért megszabadulnak tőle. Rendszeres fésüléssel jelentősen csökkenthető a lakásban elhullatott szőr mennyisége. 

Ha a szőrhullás vakaródzással társul, vagy foltokban jelentkezik, mindenképp vigyük el a kutyát állatorvoshoz, aki megvizsgálja és ha valamilyen bőrbetegség, atka esetleg bolhaekcéma okozza a bajt, a megfelelő kezeléssel meggyógyítja. Ha az állatorvos nem talál semmilyen bakteriális, gombás, vagy más jellegű fertőzést, akkor könnyen lehet, hogy vitaminhiány, vagy allergia okozza a szőr hullását és a bőr irritációját 

Ha vélhetően allergia okozza a kutya szőrhullását, először vizsgáljuk meg a kutya környezetét. Hol tölti a legtöbb időt a kutya? Ezt a fekhelyet, szőnyeget stb. milyen rendszerességgel milyen mosószerrel tisztítjuk? Nem szórtunk ki esetleg hangyairtószert a lakásban? Ha igen, akkor mossuk fel bő vízzel. De az is lehet, hogy mosószer vagy öblítőmaradék irritálja a bőrt, vagy a poratka is okozhatja a tüneteket. A kutya fekhelyének, takarójának mosásakor ne használjunk öblítőszert és a mosás végén állítsunk be még egy plusz öblítést, hogy biztosan eltávolítsuk a mosószermaradékot, vagy próbáljuk ki a természetes eredetű mosódiót. 

Ha kizárható, hogy a fekvőhely vagy a környezetben lévő vegyi anyagok az erőteljes szőrhullás okozói, akkor meg kell vizsgálni, milyen táplálékot fogyaszt a kutya és igyekezni kell megtalálni az allergiát okozó összetevőt. Ezt legegyszerűbben az eliminációs vagy más néven elválasztó diétával tudjuk megtalálni. Ennek a lényege, hogy a kutyának adott ideig csak egyfajta ételt, pld. vadhúst, bárányhúst adunk rizzsel kiegészítve, vagy valamilyen hypoallergén táppal etetjük. Hetente, kéthetente lehet másfajta ételt, de mindig csak egyfélét (!) hozzáetetni és figyelni kell, hogy változik-e vakaródzás és a szőrhullás mértéke. Itt nagyon fontos, hogy a diétát minden családtag vegye figyelembe és ne adjon a kutyának semmilyen más ételt, mert ezzel megzavarhatja az allergiát okozó étel kiszűrését! Leggyakrabban a csirke, illetve szója tartalmú ételek okoznak gondot. 

Hogyan ápoljuk a kutya szőrét

Ha ez a két módszer nem vezet eredményre, a kutyának még mindig hullik a szőre és vakaródzik is -viszont ez legfőképp a nyári hónapokra jellemző -, akkor lehetséges, hogy valamilyen virágpor okozza a tüneteket. Ez ellen nem sokat tehetünk, mert mindenhol ott van a levegőben, de séta után érdemes egy nedves ruhával áttörölni a kutya szőrét, hogy legalább a pollen egy részét eltávolítsuk róla, valamint jót tehet neki 1-2 hetente a speciális bőrnyugtató samponnal történő fürdetés is. Kérhetünk még az állatorvostól az allergia tüneteit enyhítő gyógyszert is, de ez lehetőleg ne szteroid tartalmú legyen, mert annak hosszú távú használata tönkreteszi a kutya szervezetét. 

Jótanács:  

A kutya szőrének rendszeres fésülésével az elhalt szőrszálak jelentős részét el lehet távolítani, így lényegesen kevesebb kerül a szőnyegre és a bútorokra, vagy a ruhánkra. 

Akarod tudni melyek a leggyakrabban elkövetett hibák a kutya etetésében? 

 

Előző cikkA kutya fürdetése
Következő cikkKutya Szállítás: Kényelmes és Stílusos Módok Utazásra
Gabinak hívnak, de az interneten a Logszi nevet használom. Mindig szerettem az állatokat, közülük is elsősorban a kutyákat, cicákat. Szinte minden kutyát és a gazdáját ismertem a környékünkön. 13 éves voltam, amikor egy 1 év körüli, fiatal kutyus hozzám került, első tapasztalataimat a kutyatartásról ekkor szereztem. Később elvégeztem egy kutyakozmetikus tanfolyamot, levizsgáztam és több évig dolgoztam ezen a területen. Nagyon szerettem ezt a munkát, de egy idő után családi okból más munkát kerestem. Hosszabb-rövidebb ideig megfordultak nálunk mentett kutyusok is, volt törpenyuszink, papagájunk, hörcsögünk és díszhalunk is, jelenleg pedig egy dalmata kutyával osztjuk meg a mindennapjainkat.    Írj bátran hozzászólást, oszd meg velem tapasztalataidat, segítek megoldani problémáidat a kutyatartásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here