fbpx

Mikor lesz igazi összefogás az állatvédelemben?

Összefogás az állatokért

Összefogás az állatvédelemben… Gyűlnek a gondolatok bennem, de nagyon kényes a téma. Az apropóját pedig az elmúlt tragikus események adják, amikor Balotaszállás határában egy a dörgéstől megriadt és elszökött kutya büntetése váltott ki. A “gazdája” egy bálamadzaggal az autója mögé kötötte és így vonszolta haza. A kutya belehalt a sérüléseibe.

Az állatbarátok elvárása egyértelmű, egy ilyen helyzetben félre kell tenni az állatvédő szervezetek közötti sérelmeket, az ellentéteket és vállvetve kiállni az állatok élethez és biztonsághoz való jogának érvényesítéséért.

Morális kérdés az, hogy félre lehet-e tenni ilyenkor az alapvető etikai normákhoz való ragaszkodást? Az ügy érdekében együtt kell mutatkozni a csalókkal, szerencselovagokkal és a dilettánsokkal, akik szándékosan vagy tudatlanságból hatalmas károkat okoznak az állatvédelemnek. Egyáltalán sérelemnek nevezhető-e az etikátlanság és a csalás elutasítása?

A nézők, a csendes megfigyelők most elégedettek lehetnek, mert megtörtént az összefogás. Együtt, egymás mellett sorakoznak a nevek, a logók… most kétféle állatvédő szervezet van. Egyik, amely megkapta végre az áhított összefogást, és büszkén teleharsogja a netet, hogy soha nem látott összefogásnak vagyunk tanú… míg a másikuk csendben hallgat és szégyenkezve kullog az aktuális messiások és üdvöskék mögött, miközben nem mer tükörbe nézni. A jó ügy érdekében társadalmi nyomásra összefogott. De milyen áron? Legalizálta a csalókat, a hamis állatvédőket.

Mi a fontosabb?

Az összefogás bárkivel, vagy a hitelesség? Én mindenképpen az utóbbira szavazok. A nehezebbre, de a tisztességesre. Ma bárki lehet állatvédő. És jó európai szokás szerint mindenki okosabb a másiknál, és ha nem lát száguldó eredményt a működő állatvédő szervezeteknél, majd jön ő, és megmutatja. És ez még csak a jóhiszemű, akinek fogalma sincs, mibe nyúl bele, aztán az első-második pofon után leblokkol, és abbahagyja vagy rosszabb esetben elkezd hülyeségeket csinálni. Ezzel sem lenne semmi baj, ha nem ártatlan állatok látnák kárát, akiknek a rossz ellátás, hibás örökbeadás miatt pokollá válik az életük, ha egyáltalán túlélik a megmentést.

És aztán jön az, aki szándékosan megtéveszti a támogatókat, az állatbarátokat, és munkát színlelve jól megél a látszatállatvédelemből az állatokkal mit sem törődve. Vagy aki csak önnön hatalmas egójával törődik, és a szereplési vágy élteti. És szerepelhet is bőven, mert a követőinek ez tetszik. Vagy mentális betegséggel küzd, ez is gyakori probléma. És ők mind ártatlan állatok sorsáról döntenek ellenőrizetlenül és kontrollálatlanul.

Minden alkalommal abban bízok, hogy nincs már lejjebb, de van.

Mikor lesz igazi összefogás az állatvédelemben?

Rengeteg a megmentendő állat, bőven tudnának egymás mellett dolgozni a különböző állatvédő szervezetek azonos megyében, városban, faluban. Az egyikük menhelyet tart fenn, a másik csapat ivartalanítási programokat szervez, a harmadik iskolákba jár. Ezek a részfeladatok lehetnek akár egy szervezeten belüli munkaprogramok is, de külön szervezetként is működhet. Sőt egy városban működhet akár több menhely is, többi ivartalanítási központ is. Az állattartási kultúrát ismerve lesz még mentenivaló kutya, macska évtizedekig sajnos. Jutna mindenkinek a feladatból.

Egy ideális világban a csalókat, szerencselovagokat kiveti magából a társadalom. Én hiszek abban, hogy egyszer eljön ez az ideális világ ide is. Talán itt is van, csak türelmetlen vagyok. Talán itt is van, mert sok állatvédő szervezet eltűnt már, vagy a vezetői váltak sima szaporítókká vagy épp rendőrségi vizsgálat gyanúsítottjaivá, mert lebuktak. Csak mindig jönnek újabb “messiások”, akiknek nagyon jó az önmarketingjük, szuperül el tudják adni a semmit. Pár évig megy is ez, de bármilyen nehéz felismerni a hamisat, előbb-utóbb lebuknak. Ha pedig elfogy a támogatás., már nem éri meg csinálni tovább.

Amíg nem tisztul meg teljesen az állatvédelem, addig mindig lesznek elhatárolódó, magányos állatvédő szervezetek. Akik nem, nem fognak össze akárkikkel. Pontosabban fogalmazva, alaposan meggondolják, hogy kikkel fogjanak össze. Vagy ha szükséges, és fontos az országos közös fellépés, akkor keserű szívvel teszik oda a nevüket azok mellé, akik csak szégyent hoznak az állatvédelemre, és hatalmas károkat okoznak az eszmének is és a mentésre váró állatoknak is.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük