Öt tipikus hiba a kutya etetésében és ennek következményei

0
2032
Kutyaetetés

A legtöbb kezdő, vagy akár haladó kutyatulajdonos is elköveti az alábbi hibákat, vagy ezek valamelyikét a kutyája etetésénél. Ha van kutya a családban, vagy tervezzük hogy a jövőben kutyánk lesz, érdemes elolvasni!

1. A kutya étkezéseken kívüli etetése – koldulás

A kutyát elég naponta egyszer etetni, általában késő délután vagy este, kölyökkutya esetén naponta kétszer, mivel a kutyus nem tudja még egyszerre elfogyasztani az egész napra elegendő ételt. Ha a reggeli kávénk vagy teánk elfogyasztásakor adunk néhány szem tápot vagy jutalomfalatot a kutyának, ez még nem borítja fel az etetési rendet, de ne engedjük neki, hogy egész nap mindenkitől kolduljon.

Amikor a gazda illetve a családtagok étkeznek legjobb a kutyát kiküldeni. Sem a gazdának sem a kutyának nem jó amikor étkezés közben a kutya csorgó nyállal és könyörgő szemekkel úgy ül ott, mint aki egy hete nem evett semmit. A legtöbb gazda bedől ennek, ellágyul és ad valamit a kutyájának. Ezzel megerősíti ezt a viselkedést, tehát a kutya a továbbiakban mindig ezt fogja csinálni, hiszen eredménnyel járt, kapott ennivalót.

Ha a kutya megszokja, hogy soha, semmilyen ételt nem kap az asztaltól, akkor nem fog könyörögni érte, hanem nyugodtan fekve marad az asztal, vagy az ülőpad alatt. Ehhez viszont az szükséges, hogy következetesen minden családtag, barát, ismerős betartsa azt a szabályt, hogy nem ad ételt a kutyának étkezés közben. Ha a kezdetektől fogva így teszünk, a kutya nem fog minket zaklatni az étkezés alatt.

2. A kutya helytelen etetése – túletetés

Ha nem tudunk gátat vetni a helytelen viselkedésnek, hagyjuk a kutyát kunyerálni és az egyébként téves “szegény milyen éhes” gondolat hatására mindig adunk neki valamit, a kutya el fog hízni, mivel több ételt kap, mint amennyire szüksége van. Ugyanez történik, ha nem vesszük figyelembe az állat korát, méretét, mozgásigényét és az ennek megfelelő mennyiségnél több eledelt adunk neki. Azt hiszem nem kell külön részletezni, hogy a túlsúly milyen egészségügyi problémákat okozhat a kutyának, megterheli a szívét, az izületeit, lábait, hajlamosítja a cukorbetegség kialakulására stb.  ez tehát egészségkárosító és ezáltal lerövidíti a kutya életét.

3. Nem megfelelő tápértékű ételekkel történő etetés

Erről a témáról külön fejezetet lehetne írni, nyers vagy főtt étel, házikoszt vagy kutyatáp,

száraztáp vagy konzerv. Alapvető hiba azonban, ha a kutyát főleg és szinte csak csonttal etetjük, ugyanis a kutya húsevő állat és bár szívesen megeszi a csontot, adhatunk is neki, nem ez a fő tápláléka. A szilánkosan és élesen törő csontok, pld. karajcsont, csirkecomb csont etetése veszélyes lehet, mert átszúrhatja a bél falát. Ha valamilyen táppal etetjük a kutyánkat, fontos elolvasni az összetételét, nem mindegy hogy mennyi húst, fehérjét és egyéb, akár teljesen értéktelen összetevőkből készült. Megjegyezném, hogy pld. az ”állati melléktermék” néven a többnyire haszontalan élelmiszeripari melléktermékek így  pld. csőr, köröm, szarv stb. kerül a tápba, A fehérje tartalomnál nem mindegy, hogy a megadott % csupán állati fehérjére vonatkozik, vagy növényi fehérjével (szója!) történő dúsítással növelték meg ezt az értéket.  Általánosan irányadó az, hogy a termékben az összetevők mennyisége a felsorolásban szereplő sorrendben csökken, vagyis az első néhány összetevőből van benne a legtöbb. Mindenképp érdemes vásárlás előtt megnézni, miből mennyi van a tápban, mert sokszor remek marketing fogásként nagy betűkkel feltüntetnek a csomagoláson egy vevőcsalogató feliratot, pld. hogy “lazacos” és hát tényleg van is benne lazac, nem csaptak be minket de mindössze 3%!

Válasszunk mindig a kutya méretének, mozgásigényének, életkorának (kölyök, felnőtt, idős) megfelelő eledelt, hogy elkerüljük a túletetést, vagy a túl kevés hasznos táplálék bevitelét.

4. Helytelen, egészségkárosító ételekkel  történő etetés

Nagyon sokan abban a tévhitben vannak, hogy jót tesznek a kutyának, ha mindenből adnak neki, amit ők maguk esznek. Ha egy jó húslevesről van szó, ez még talán elfogadható, bár ebbe is belefőtt a hagyma, ami a kutyának nem való, de ennél sokkal rosszabb, ha fokhagymás, hagymás pörköltmaradékot, vagy csokoládét, mesterséges édesítőszereket tartalmazó süteményeket, édességeket etetnek a kutyával. Ezeket a kutya a természetben soha nem enné meg, ha viszont nem maga dönt róla, hogy mit eszik, akkor ez a gazda felelőssége. Kerüljük a felsorolt ételek etetését, mert károsak a kutya szervezetére.

Öt tipikus hiba a kutya etetésében és ennek következményei 1
Kutyaetetés

5. Étel elfogadása a gazda engedélye nélkül – gyomorrontás, mérgezés 

Másik komoly hiba amit a kutya etetésével kapcsolatban nagyon sokan elkövetnek, hogy megengedik a kutyájuknak, hogy másoktól ételt, jutalomfalatot fogadjanak el. Sajnos sokan nem értik, hogy ez miért nem helyes, sőt különcnek nézik azt, aki megkéri, hogy ne adjanak semmit a kutyájának. Ha rászólunk a kutyára, hogy “mit csinálsz, nem szabad”, még a kínáló fog megsértődni, hogy miért tesszük ezt.

De miért ne adjak neki? Hiszen én nem vagyok idegen, rendszeresen találkozunk a sétánál, együtt játszanak a kutyáink – gondolják a jóakarók. Igen, ez igaz. De ettől még nem tartoznak a kutya “falkájához” és nem a gazdái. Márpedig a kutya csak a gazdájától vagy a közvetlen családtagoktól fogadhat el ételt és csak akkor eheti meg, ha a gazdája megengedte neki.

Ez azért fontos, mert  a kutyának meg kell tanulnia hogy nem ehet meg bármit, amit talál. Ezt nagyon nehéz megtanítani a kutyának, főleg ha ezt az ismerősök még meg is nehezítik.  Ha sok gyakorlás árán végül sikerül elérni, hogy a kutya ne fogadjon el idegenektől (vagyis nem falkatagoktól) ennivalót, ez a későbbiekben életmentő lehet számára.  Egyrészt mert akadnak emberek, akik megmérgezik a kutyákat, másrészt mert bárhol a szabadban találhat  a kutya elhullott egeret, hörcsögöt, patkányt, mókust, madarat, vagy az emberek által kidobott, romlott ételmaradékot, ami mérgező lehet számára. Ha megtanulta a leckét, akkor nem fogja ezt megenni, legfeljebb körbe szaglássza és a gazdára nézve vár, hogy megeheti-e, amit talált.

Étel elfogadása a gazda engedélye nélkül – izgatott, fegyelmezetlen viselkedés

Ha a kutya megszokja, hogy egy adott személytől mindig kap valami finomságot, a megjelenésekor teljesen izgatott lesz, váratlanul nekiiramodik -“menjünk már oda, hogy megkapjam azt a finomságot”- így könnyen elránthatja a pórázt tartó gazdát. Egy forgalmas út mentén ez komoly gond lehet, mert ha pld. a nagyival, vagy a tini lánnyal sétál a kutya, hirtelen mindketten az úttestre kerülhetnek. Ha sikerül is megtartani a kutyát, ettől kezdve őrülten húzni fog és nem nyugszik, amíg “meg nem kapja a jussát”. Előfordulhat az is, hogy a kutya trükkösen kihúzza a fejét a nyakörvből és odarohan a célszemélyhez az ételért, nem törődve azzal, hogy ha az úttesten átrohan, elütheti egy autó.

Előző cikkKutya szállítása autóban
Következő cikkMit tegyünk, ha észrevesszük, hogy a kutya az engedélyünk nélkül eszik vagy valószínűleg megevett valamit?
Gabinak hívnak, de az interneten a Logszi nevet használom. Mindig szerettem az állatokat, közülük is elsősorban a kutyákat, cicákat. Szinte minden kutyát és a gazdáját ismertem a környékünkön. 13 éves voltam, amikor egy 1 év körüli, fiatal kutyus hozzám került, első tapasztalataimat a kutyatartásról ekkor szereztem. Később elvégeztem egy kutyakozmetikus tanfolyamot, levizsgáztam és több évig dolgoztam ezen a területen. Nagyon szerettem ezt a munkát, de egy idő után családi okból más munkát kerestem. Hosszabb-rövidebb ideig megfordultak nálunk mentett kutyusok is, volt törpenyuszink, papagájunk, hörcsögünk és díszhalunk is, jelenleg pedig egy dalmata kutyával osztjuk meg a mindennapjainkat.    Írj bátran hozzászólást, oszd meg velem tapasztalataidat, segítek megoldani problémáidat a kutyatartásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here