fbpx

Társadalmi felelősségvállalás: néha ilyen egyszerű

adó 1% mentőöv az állatmenhelyeknek

Bár nemrég arról írtam, hogy az adó 1% összegének felajánlása legtöbbször csak a jótékonyság illúziója, ez mégsem jelenti azt, hogy egyáltalán nem fontos az adóbevalláskor rendelkezni a civilek javára, hogy nem fontos az adó 1% az állatmenhelyeknek. Több ezer kóbor vagy feleslegessé vált kutya élete azon múlik, hogy az állatbarát adózók bevallásuk elkészítésekor időt szánnak-e arra, hogy kitöltsék és elküldjék az adó 1 százalék rendelkező nyilatkozatukat.

Most egy kis segítséget szeretnék adni, hogyan és kit válassz?

Ha a kóbor állatok sorsa a szívedhez közel áll, ha szeretnél rajtuk így is segíteni, akkor ne habozz, és válassz ki – lehetőleg a lakóhelyedhez közeli – állatvédő szervezetet, és rendelkezz a javukra.

Légy azért körültekintő

Figyelj arra, hogy a kiszemelt civil szervezet jogosult legyen az adó 1 százalék fogadására. Létesítő okiratában szerepelni kell az, hogy valamilyen közhasznú tevékenységet folytat. Ez az állatvédő civil szervezetek esetében egyértelmű, mert az állatvédelem szerepel a közhasznú tevékenységek között.

Arra viszont oda kell figyelni, hogy adó 1 százalék fogadására csak az a szervezet jogosult, amely a tevékenységét ténylegesen végzi, és az adóévet megelőző év január elsején már működött. Akkor működhet egy civil szervezet, ha a székhely szerint illetékes bíróság bejegyezte, és a bejegyzés már jogerőre emelkedett.

Csak oda adj, ahol állatvédelemre használják fel

Sajnos itt is előfordulnak olyan civil szervezetek, amelyek inkább csak elméletben foglalkoznak állatvédelemmel. Természetesen a szemléletformálásra, az állattartók szokásainak helyes irányba történő terelése is nagyon fontos tevékenység. De a jelen kóborállat-helyzet mellett megengedhetetlen az, hogy egy állatvédő szervezet ne vegyen részt a bajba jutott állatok gyakorlat mentésében.

Ezért fontos, hogy az adó 1%-ot elsősorban a lakóhelyedhez közeli állatvédő szervezetet támogasd. Így több rálátásod lehet a működésükre, hiszen egy jól működő helyi állatvédő szervezettel biztos hogy kapcsolatba került már legalább egy ismerősöd, munkatársad, vagy az egyik gazdi a közeli kutyasuliból, futtatóból. Hallgass a véleményükre, de több ember véleményére, hiszen az egyéni megítélés szubjektív, egy egyén véleménye nem lehet általános vagy mérvadó. Pont emiatt a legjobb személyesen meggyőződni arról, hogy jó helyre kerül-e ez az összeg.

Hogyan értékeld az állatvédő szervezet munkáját?

Főleg, ha személyi jövedelemadód 1%-a nagyobb összeg (amely származhat egy lakáseladásból is), mindenképpen érdemes alaposan utána járni, hogy a kiválasztott civil szervezet jól gazdálkodik-e a rábízott pénzvagyonnal? A közhasznú minősítéssel rendelkező civil szervezeteknek közhasznúsági jelentést kell készíteniük, melyet elérhetővé kell tenniük. Ebből kiderül a gazdálkodásuk fő irányvonala. Talán nem helyes az, ha egy állatvédő szervezet a rendelkezésre álló pénzvagyonát szinte kizárólag például munkabérekre vagy nyomdaköltségre költi. Ha ténylegesen állatvédelemmel foglalkozik, akkor jelentős állatorvosi, állatgyógyászati kiadásának is kell lennie. Ha az állatvédő szervezetnek nincs közhasznú besorolása, beszámolót akkor is készíteniük kell. Vegyük figyelembe, hogy a közhasznú besorolás vállalása magasabb adminisztrációs követelményeket ró a civil szervezetre. Fontos, hogy ne csak akkor kommunikáljanak, amikor tart az adó 1% gyűjtése az állatmenhelyeknek.

adó 1% az állatmenhelyeknek hatalmas segítség

Fontos, hogy hogyan működtessenek egy állatmenhelyet. Az állatmenhely legyen nyílt, azaz látogatható. Ahová nem lehet bejutni, lehet, ott van némi takargatnivaló is. Figyeljük meg az ott tartott állatokat. Mennyire tiszták, mennyire jóltápláltak, hogyan viszonyulnak idegen emberekhez, milyen a hangulatuk? Aki kicsit is ismeri a kutyákat, macskákat, könnyen felismerheti, ha az állatok nem érzik jól magukat.

Altat-e az állatmenhely helyhiány miatt?

Ezalatt az állat életének kioltását értjük, mely különböző okok miatt lehetséges. A legtöbb állattartó elfogadható sőt, követendő indoknak tartja a gyógyíthatatlan, komoly szenvedéssel járó beteg állatok euthanáziáját. A helyhiány miatt altatásban már erősen megoszlanak a vélemények. Ebben a kérdésben – bár határozott véleményem van -, de nem akarok itt állást foglalni, legyen ez az olvasó, az adózó állampolgár szubjektív joga.

Akik a helyhiány miatti altatást elfogadhatónak tartják, elsősorban azzal érvelnek, hogy az örökbeadhatatlan, idős, kisebb-nagyobb torzulásokkal rendelkező kutyák csak elveszik az életerős, fiatal, jó esélyekkel örökbeadható kutyák elől a férőhelyet – és így esélyt -, egy biztonságos életre. Tény és való, hogy sok fiatal kutya végzi az életét autók kerekei alatt, illetve a kullancsfertőzéseknek, szívféregnek és más fertőző betegségeknek is gyakran áldozatul esnek.

Azon állatvédő szervezetek, melyek elutasítják a helyhiány miatt altatás lehetőségét, érveikben gyakran szerepel az, hogy nincs örökbeadhatatlan kutya. Bár sajnos napjainkban sokszor a fiatal kutyák is menhelyen maradnak, de a tapasztalat az, hogy tényleg a legcsúnyább, legöregebb kutya is jó gazdához kerülhet. Ez kizárólag a leendő örökbefogadók jóindulatán múlik. A helyhiány miatti altatás ellen szól az is, hogy ki és milyen érvek alapján dönthet egy-egy kutyáról, hogy élhet-e tovább, vagy el kell pusztulnia a világból.

Ha ezt a kényes kérdést felteszed egy állatvédő szervezetnek, vegyesek lehetnek a reakciók. Van, ahol nyíltan vállalják, van, ahol tiltakoznak. Gyakorlati tanács: bármit is mondanak az adott kutyamenhelyen. Ha nem látsz öreg kutyákat, ha fekete kutya alig van a menhelyen, ha nincs csonka, sérült, sánta, sebhelyes kutya, ha mind csupa bájos, aranyos, nincs közöttük mogorva, félénk, akkor ott nagyon nagy valószínűséggel altatnak helyhiány miatt. Erre utal az is, ha az adott menhely szinte mindig tudja fogadni a bejelentett kutyát. Dönts felelősen, hogy melyik állatmenhely működéséhez adod az adó 1%-odat, mert azzal szavazol a működési elveikre. Támogasd azokat, akikkel egyetértesz.

Itt az én szubjektív listám: adó 1% az állatmenhelyeknek

Ha Budapesten vagy közvetlen környékén laknék, akkor a Noé Állatotthon Alapítványt támogatnám. Nagyon szerteágazó munkát végeznek, az ország számos területéről fogadnak borzalmas állapotban talált kutyákat, macskákat. A vadon élő állatok mentését, gyógyítását, majd eredeti élőhelyükre történő visszahelyezését is végzik.

Ha vidéken laknék, akkor is a környéken működő nagyobb menhelyet támogatnám, ahol nagy gyakorlattal rendelkeznek, nincs zsúfoltság, a rehabilitáció és a gyógykezelés hatékony, eredményes. Előny, ha látok sok megosztott fotót, videót az állatokról, ahol a legesélytelenebbeknek és a legkevésbé szép és kedves állatoknak is van esélyük. Észak-Magyarország környékén a Miskolci Állatsegítő Alapítványt (MÁSA, adószám: 18435249-2-05) támogatnám, nyugaton a Misinát (adószám: 18303841-1-02). Dél-Alföldön pedig a Tappancs Állatvédő Alapítványt. Ez utóbbiakat különösen jó szívvel ajánlom, mert pontos rálátásom van az elhivatott működésükről. Az adószámuk: 18469453-1-06.

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük