Mit tegyünk, ha ismeretlen kutya közeledik?

0
1839
Ismeretlen kutya
Ismeretlen kutya

Sok gazda nem tudja, hogyan viselkedjen, ha számára ismeretlen kutya tűnik fel a közelben.  Félni kezdenek, idegesek, nyugtalanok lesznek és ezt az állapotot a kutya érzékeli, átveszi, ő is ideges és nyugtalan lesz, ami félőssé vagy agresszivvá teheti.

A gazda feladata, hogy felmérje, kockázatos-e a kutyája számára a találkozás. Egy barátságos farkát csóváló, játékra hívó  kutya közeledik, avagy egy vicsorgó vadállat, aki meg akarja támadni a kutyáját. Fontos, hogy maradjunk nyugodtak. Hiszen a kutyák pórázon vannak, a gazdák kordában tudják tartani őket, még ha ellenségesen viselkednének is.

Amikor egy kutya hátán áll a szőr, az izgatott, agressziv, vagy bizonytalan állapotot jelez és a találkozás menekülő, megadó, vagy támadó viselkedést fog kiváltani. Amennyiben az kutyarituálé szerinti üdvözlés, körbeszaglászás megtörtént, a kutyák megnyugodtak, megengedhetjük nekik, hogy játsszanak egymással.

A legjobb megoldás egyébként köszönés után megkérdezni a másik kutya gazdáját, hogy odaengedhetjük-e a kutyánkat az övéhez, barátságos-e, vagy jobb ha valamely okból most nem tesszük ezt, mert a kutya pld. menhelyről származik és még bizonytalan hogy viselkedik más kutyákkal, esetleg tüzel, vagy nemrég műtötték és a kapott válasznak megfelelően járjunk el.

Előző cikkMit tegyünk, ha észrevesszük, hogy a kutya az engedélyünk nélkül eszik vagy valószínűleg megevett valamit?
Következő cikkMit tegyünk, ha ismerős kutyát látunk meg?
Gabinak hívnak, de az interneten a Logszi nevet használom. Mindig szerettem az állatokat, közülük is elsősorban a kutyákat, cicákat. Szinte minden kutyát és a gazdáját ismertem a környékünkön. 13 éves voltam, amikor egy 1 év körüli, fiatal kutyus hozzám került, első tapasztalataimat a kutyatartásról ekkor szereztem. Később elvégeztem egy kutyakozmetikus tanfolyamot, levizsgáztam és több évig dolgoztam ezen a területen. Nagyon szerettem ezt a munkát, de egy idő után családi okból más munkát kerestem. Hosszabb-rövidebb ideig megfordultak nálunk mentett kutyusok is, volt törpenyuszink, papagájunk, hörcsögünk és díszhalunk is, jelenleg pedig egy dalmata kutyával osztjuk meg a mindennapjainkat.    Írj bátran hozzászólást, oszd meg velem tapasztalataidat, segítek megoldani problémáidat a kutyatartásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here